ГоловнаЕкономікаБізнес

Країни БРІКС готові поділитися з МВФ $75 млрд

Країни, що розвиваються, висунули фонду свої умови.

Країни БРІКС готові поділитися з МВФ $75 млрд
Фото: EPA/UPG

Країни БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР) озвучили суму, яку вони готові виділити Міжнародному валютному фонду на боротьбу з кризою, - $75 млрд.

Так, Бразилія, Росія та Індія пообіцяли по $10 млрд, ПАР - $2 млрд. Найбільше виділить Китай - $43 млрд.

"Ці ресурси можуть бути використані для запобігання та розв'язання кризи і для того, щоб задовольняти можливі фінансові потреби членів МВФ. Вони будуть залучатися тільки тоді, якщо будуть потрібні в якості "другої лінії захисту", коли інші кредити МВФ будуть вичерпані", - оголосила керуючий директор фонду Крістін Лагард. Тобто гроші не буде виділено моментально.

Лагард також оголосила, що загальна сума коштів, яку пообіцяли фонду, становить $456 млрд. "Країни, великі та маленькі, відгукнулися на наш заклик, і інші ще можуть приєднатися", - зазначила вона.

Для ухвалення рішень у МВФ США має 16,5% голосів, а п\'ять країн - Великобританія, США, Франція, Німеччина, Японія - мають 50% голосів

— Олег Устенко, виконавчий директор фонду Блейзера

Проте країни БРІКС також пов'язали виділення допомоги з реформою МВФ, згідно з якою країни, що розвиваються, отримають більше за інших прав голосу у фонді. "Ці нові внески робляться в надії, що всі реформи, узгоджені 2010 року, будуть повністю здійснені у встановлені терміни, враховуючи комплексну реформу права голосу і квот", - йдеться в об'єднаній заяві лідерів БРІКС.

Нагадаємо, Організація Об'єднаних Націй заявила, що боргова криза в єврозоні несе основний ризик для світової економіки.

В ООН вважають, що наростання кризи може бути пов'язане з серйозними проблемами на фінансових ринках і призведе до зниження економічної активності в розвинених країнах, яке потім розповсюдиться і в інших країнах світу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram