ГоловнаЕкономікаБізнес

Європа відкрилася для селітри Фірташа

ЄС уперше з 1996 року скасував додаткове мито на селітру з України.

Європа відкрилася для селітри Фірташа

Європейський Союз уперше з 1996 року відкрив свій ринок аміачної селітри для продукції з України, скасувавши додаткові мита на його постачання. Про це пише "Коммерсантъ-Украина".

Тепер українську продукцію можна імпортувати із загальним ввізним митом у 6,5% від митної вартості (близько 16 євро, зважаючи на ціни на українську селітру на умовах FOB Чорне море).

Досі за цією ставкою свою продукцію міг експортувати тільки один виробник - черкаський "Азот", та й то в рамках квоти близько 30 тис. тонн на рік (а загальний обсяг ринку ЄС - 10 млн тонн, або 3 млрд євро), а постачання понад цей обсяг і для інших виробників обкладали додатковим митом у розмірі 29,26-33,25 євро за тонну.

Утім, у Європейській асоціації виробників добрив заявили, що мають намір домагатися продовження антидемпінгових обмежень на українську продукцію.

Власником усіх українських виробників аміачної селітри є Ostchem Holding, що входить у Group DF Дмитра Фірташа. У неї входять концерн "Стирол", черкаський і сіверськодонецький "Азот", а також "Рівнеазот". Обсяг виробництва аміачної селітри 2011 року становив 2,44 млн тонн.

Нагадаємо, АМКУ не вважає Фірташа монополістом на ринку хімічних добрив.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram