ГоловнаЕкономікаФінанси

Світу не вистачає доларів, - американський банк

У Morgan Stanley пояснили високий попит на американську валюту.

Світу не вистачає доларів, - американський банк
Фото: nstarikov.ru

Світова фінансова система відчуває дефіцит доларової ліквідності в обсязі 2 трлн доларів.

Як повідомляє Bloomberg, який посилається на аналіз інвестбанку Morgan Stanley, це пов'язано з тим, що центробанки світу стрімко нарощують резерви, позбавляючи ліквідності приватних гравців ринку.

У другому кварталі минулого року частка доларів у резервах центробанків світу впала до історичного мінімуму - 60,5%. Проте вже до грудня вона зросла до 62,1%. Із початку 2012 року курс долара відносно кошика основних валют зріс на 8,2%, що свідчить про різке збільшення попиту.

Федеральна резервна система надрукувала з початку кризи 2008 року близько 2 трлн доларів, але і їх виявилося недостатньо.

Високий попит на долар насамперед зумовлений тим, що головна альтернатива - євро - виявилася в складному становищі через боргову кризу в Європі. Європейська валюта в останні місяці особливо швидко втрачала позиції через що збільшилася ймовірність виходу Греції з єврозони, а також труднощі в банківському секторі Іспанії.

Водночас аналітики не відкидають, що в майбутньому попит на долар може різко впасти. Це пов'язано з тим, що на перший план вийдуть боргові проблеми в США. Передбачають, що 2012 року дефіцит бюджету країни становитиме 8,1%, тоді як у єврозоні він не перевищить 3,5%. Такий дефіцит повинен бути компенсований припливом капіталу, але інвестори можуть обійти США стороною через наднизькі ставки рефінансування.

Нагадаємо, в США вважають, що юань може скласти конкуренцію долару через 5-10 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram