ГоловнаЕкономікаБізнес

Через спеку зерно буде неповноцінним, - Кульбіда

Ситуація з урожаєм зараз гірша, ніж торік, але краща, ніж 2010-го.

Через спеку зерно буде неповноцінним, - Кульбіда
Николай Кульбида
Фото: mns.gov.ua

Спекотні погодні умови в південних, східних і частині центральних областей негативно позначаються на зернових ярих культурах.

"Тут можна говорити про певний негативний вплив на формування врожайності ярих зернових культур, оскільки такий високий температурний режим, який перевищує +30 градусів, при низькій вологості повітря зумовить захоплення зерна і формування не цілком повноцінного, такого дрібного, а не великого зерна", - сказав директор Гідрометцентру Микола Кульбіда.

При цьому на заході через перезволоження ґрунту в умовах недостатньо високого температурного режиму сформувалися несприятливі агрокліматичні умови, що спричиняють виникнення захворювань сільськогосподарських культур і розповсюдження шкідників, а це неминуче призводить до зниження врожайності.

"Загалом, якщо оцінювати ситуацію, то вона гірша, ніж це було минулого року, але аж ніяк не гірша, ніж це було, наприклад, 2010 року або в інші роки, коли ми мали масштабні посухи на території України", - сказав він.

Кульбіда зазначив, що, незважаючи на те, що цьогоріч урожай озимих зернових культур очікується набагато нижчий, ніж у минулому (13-14 млн тонн порівняно з 23 млн тонн, зібраними 2011 року), все ж це не повинно позначитися на загальному валовому зборі зернових, оскільки цю нестачу, на його думку, найімовірніше, вдасться компенсувати хорошим урожаєм кукурудзи.

Нагадаємо, Мінсільгосп США підвищило прогноз урожаю зернових культур в Україні 2012 року до 45,8 млн тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram