ГоловнаЕкономікаДержава

Зовнішній борг України майже вдвічі перевищує безпечний показник

2011 року посилилися валютні ризики для держборгу.

Зовнішній борг України майже вдвічі перевищує безпечний показник
Фото: rian.ru

Показник державного зовнішнього боргу України в розрахунку на одну людину майже вдвічі перевищив верхню межу боргової безпеки.

Про це йдеться в повідомленні Рахункової палати щодо результатів аудиту стану державного та гарантованого державою боргу за 2011 рік. Відомство зазначає також, що зовнішня заборгованість переважає в загальній сумі сукупного боргу (63,3%).

При цьому темпи приросту сукупного (державного та гарантованого державою) боргу, порівняно з попередніми роками, значно сповільнилися. Так, за підсумками 2011 року сукупний борг зріс на 41 млрд грн і становив 473 млрд грн. І сам показник сукупного боргу до ВВП (36%) перебував в економічно безпечних межах, визначених Бюджетним кодексом (до 60%).

Рахункова палата також зауважує, що стан сукупного боргу, а також стан його погашення та обслуговування супроводжувалося валютними ризиками, які 2011 року посилилися у зв'язку з введенням облігацій внутрішньої державної позики з індексованої вартістю і номінованих в іноземній валюті.

Нагадаємо, раніше в Мінфіні заявляли, що пік виплат за зовнішнім боргом припаде на осінь, зокрема на жовтень і особливо листопад.

Зовнішній державний і гарантований державою борг України на 30 квітня становив $ 37,05 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram