ГоловнаЕкономікаБізнес

Вітроенергетика може забезпечити 12-14% вироблення електроенергії в Україні

За словами глави УВЕА, Міненерговугілля не зацікавлене у розвитку відновлюваної енергетики.

Вітроенергетика може забезпечити 12-14% вироблення електроенергії в Україні
архивное фото
Фото: www.ecoelektro.com

Потенціал для розвитку вітроенергетики в Україні настільки великий, що за умови використання сучасного обладнання вітроелектростанції 2030 року зможуть виробляти щонайменше 12-14% всієї електроенергії в країні.

У цьому переконаний голова правління Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА) Андрій Конеченков.

"Потенціал вітру в Україні близько 16 тис. МВт. З потужністю сучасних турбін тільки вітроенергетикою ми можемо покрити щонайменше 12-14% вироблення електроенергії в Україні", - сказав він на прес-конференції, приуроченої до Міжнародного дня вітру, який відзначається 15 червня.

Глава УВЕА піддав критиці підготовлений Міністерством енергетики та вугільної промисловості проект оновленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року, який передбачає збільшення частки електроенергії з відновлюваних джерел лише до 4,6% до 2030 року.

Конеченков зазначив, що вітроенергетика вже цього року вийде на показники, які відповідно до проекту енергостратегії мали досягнути 2015 року. "Якщо взяти позицію Міненерговугілля, то ми повинні припинити розвиток енергетики", - сказав він.

Аналіз цього документа, за його словами, наводить на думку, що Міненерговугілля не зацікавлене у розвитку відновлюваної енергетики, а робить ставку на традиційні енергоресурси.

Запропонований міністерством шлях розвитку української енергетики не відповідає світовим тенденціям, переконаний Конеченков. "Навіть якщо взяти Австралію, в якій основна ставка завжди робилася на вугільну промисловість і вугільні електростанції, вона ставить перед собою досить амбітні цілі щодо розвитку сонячної, вітрової та гідроенергетики. Я не знаю, хто ще, окрім Росії, робив би ставку тільки на традиційну енергетику", - сказав глава глава УВЕА.

Конеченков також повідомив, що УВЕА підтримує пропозиції Держагентства енергоефективності та енергозбереження щодо внесення змін до проекту оновленої енергостратегії в частині більш інтенсивного розвитку відновлюваної енергетики в цілому і вітроенергетики зокрема.

Як повідомляли, Міненерговугілля днями оприлюднило проект оновленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року для обговорення з громадськістю. Документ містить вкрай скромні орієнтири розвитку відновлюваної енергетики. Так до 2020 року частка електроенергії з відновлюваних джерел в загальному обсязі виробництва має зрости до 1,7%, а до 2030 року лише до 4,6%.

Прописаний в проекті оптимістичний сценарій, що передбачає більш динамічний розвиток економіки і відповідно збільшення вироблення електроенергії, передбачає зниження частки електроенергії з відновлюваних джерел щодо базового сценарію до 1,6% 2020 року і 4,5% 2030-го. Тобто додатковий попит на електроенергію має покриватися за рахунок більш інтенсивного розвитку атомної енергетики та теплових електростанцій, що працюють на вугіллі, газі та іншому викопному паливі.

Проте Держенергоефективності заявило, що домагатиметься внесення змін у документ, тому що Україна, вступаючи в Європейське Енергетичне співтовариство, взяла на себе міжнародні зобов'язання зі збільшення частки електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в загальному енергобалансі до 12% до 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram