ГоловнаЕкономікаБізнес

Для пільгової іпотеки не вистачає недобудов

Доведеться зводити нові будинки або змінювати правила видачі пільгових кредитів.

Для пільгової іпотеки не вистачає недобудов

Для реалізації програми пільгового кредитування житла під 3% не вистачає нерухомості. Про це пише Олена Губар у газеті "КоммерсантЪ-Украина".

За умовами програми, ціна квадратного метра не повинна перевищувати 7000 грн для Києва і 4 тисячі для регіонів, а площа житла має становити не більш ніж 72,5 квадратних метрів. Це призвело до того, що наразі квартир на всіх охочих не вистачає.

Кількість заявок від охочих отримати дешеву іпотеку вже вдвічі перевищує відповідний до умов житловий фонд. Нині на 6 177 поданих заявок припадає всього 3867 квартир.

"Частина з них розміщена в проблемних об'єктах, які не добудовують, і є ризик, що їх не буде введено в експлуатацію. Щотижня кількість квартир збільшується, але без нового будівництва попит задовольнити неможливо", - сказав директор департаменту реалізації держпрограм і розвитку житлового будівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Непомнящий.

За його словами, є 1,5 тисячі гектарів землі, де можна почати будівництво доступного житла. Ще одним виходом може бути зміна правил видачі пільгових кредитів.

Нагадаємо, за місяць дії програми квартири отримали лише 40 осіб. Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров говорив, що до кінця року 30 тисяч квартир куплять у кредит за пільговою програмою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram