ГоловнаЕкономікаДержава

Озвучено собівартість видобутку сланцевого газу

Міненерговугілля оприлюднило плани видобутку нетрадиційного газу і газу із шельфу Чорного моря.

Озвучено собівартість видобутку сланцевого газу
Фото: www.strefabiznesu.dziennikwschodni.pl

Прогноз собівартості видобутку сланцевого газу в Україні - від 2 100 до 2 800 гривень за тис. куб. м.

Про це йдеться в проекті оновленої Енергетичної стратегії України до 2030 року включно, яку оприлюднило Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

При цьому промисловий видобуток сланцевого газу, що вимагає постійного буріння нових свердловин і освоєння великих площ, почнеться щонайшвидше 2022 року.

Найзначніші ресурси сланцевого газу в Україні знаходяться в Західному і Східному регіонах і, за попередніми оцінками, становлять 5-8 трлн куб. м, при цьому видобути можна тільки 1-1,5 трлн куб. м. Утім, на 2012 рік призначено проведення більш ретельної розвідки ресурсів.

Потенціал видобутку сланцевого газу до 2030 року може становити 6-11 млрд куб. м. Для реалізації повного потенціалу видобутку сланцевого газу необхідні інвестиції в розмірі 35-45 млрд гривень до включно 2030 року.

Крім того, очікується, що промисловий видобуток газу із щільних порід (інший тип газу нетрадиційного залягання) може початися 2017 року, а потенціал видобутку 2030 року може становити 7-9 млрд куб. м. Для реалізації всього потенціалу видобутку газу зі щільних порід знадобиться 55-65 млрд гривень інвестицій до 2030 року включно.

Газ глибоководного шельфу (глибина понад 350 м) розглядається в одній категорії з нетрадиційним газом у зв'язку з малою вивченістю ресурсів глибоководного шельфу Чорного моря і відсутністю в Україні технологій для його видобування.

У проекті стратегії наголошено, що запаси глибоководного шельфу України можуть становити від 4 до 13 трлн куб. м газу. Світовий досвід роботи в аналогічних умовах свідчить, що собівартість видобутку на глибоководному шельфі коливається від 600 грн до 1 тис. гривень за куб. м.

У разі успішної розвідки видобуток такого газу можна розпочати 2022 року. Прогноз видобутку на 2030 рік - 7-9 млрд куб. м. Інвестиції в проведення всіх робіт для підготовки і початку промислового видобутку в зазначених обсягах можуть становити 80-90 млрд гривень.

Нагадаємо, до 2030 року Україна планує скоротити імпорт газу до 5 млрд кубів і наростити видобуток до 44,4 млрд кубів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram