ГоловнаЕкономікаДержава

Каськів: термінал зрідженого газу - питання виживання України

Глава Держнацпроекту розповів, в якому напрямку рухається нацпроект.

Каськів: термінал зрідженого газу - питання виживання України
Фото: Макс Левин

Україна має намір зберегти за собою блокпакет акцій у проекті "LNG-термінал" у зв'язку з його винятковою важливістю для держави.

Про це заявив глава Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів на брифінгу.

"Оскільки це стратегічний об'єкт для України, і тут питання, найімовірніше, не економіки, а питання фактично виживання України політично й економічно, то тут держава залишиться учасником цього проекту, і ми націлені на те, щоб зберегти блокуючий пакет за державою 25%+1 акція, і зараз в цьому напрямку рухаємося", - заявив він.

При цьому він підкреслив, що за іншими проектами, які реалізує Держагентство, вони орієнтовані на повну передачу приватному інвестору.

Нагадаємо, вартість будівництва термінала зрідженого газу в порту "Південний" - 846 млн євро.

У нас є потенційні інвестори, зараз тривають переговори з провідними європейськими компаніями. Це нафтогазові компанії, які готові інвестувати саме в LNG-термінал

— Віталій Дем'янюк, глава координаційної ради нацпроекту "LNG-терминал"

Планують, що фінансування будівництва LNG-терміналу здійснюватиметься за принципом: 30% від загальної вартості складуть кошти консорціуму (до якого увійде Україна і склад якого ще не визначено), а 70% - за рахунок позикових коштів.

Терміни будівництва оцінюються в 49 місяців. Запуск терміналу планується через 30 місяців, 2016 року, перший повний рік роботи - 2018.

На першому етапі планують побудувати плаваючу платформу, яка буде постійно пришвартована до причалу до завершення будівництва термінала з прийому ЗПГ. На другому етапі буде побудовано на березі завод з регазифікації газу, здатний приймати і розвантажувати великі танкери.

Імпорт зрідженого газу є одним із способів послабити залежність від російського палива.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram