ГоловнаЕкономікаБізнес

Раді запропонували зробити автоцивілку необов'язковою

Депутат хоче змусити страховиків надавати якісніші послуги.

Раді запропонували зробити автоцивілку необов'язковою
Фото: autopremiera.ru

Закон про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземного транспорту запропонували визнати таким, що втратив чинність, пише "Дело".

Такий законопроект минулого тижня зареєстрував у Верховній Раді позафракційний нардеп Валерій Шаманов.

Якщо депутати підтримають його, зникне потреба і в існуванні Моторно-транспортного страхового бюро, яке зараз об'єднує всі компанії, що працюють із ОСАЦВ.

Документом запропоновано врегулювати процедуру повернення страховикам із фонду Моторно-транспортного страхового бюро гарантійних внесків на захист потерпілих у ДТП. Передбачено, що внески повертатимуть СК (яка не перебуває на стадії банкрутства чи ліквідації) з урахуванням інвестиційного доходу, отриманого від їх розміщення, а також з урахуванням здійснених уже виплат з фонду. Гроші будуть отримані протягом трьох років після моменту набуття законом чинності.

Як пояснено в пояснювальній записці до законопроекту, дерегуляція і невтручання держави в цивільно-правові та господарські відносини громадян і юридичних осіб дозволить вирішити проблеми на ринку ОСАЦВ і стимулюватиме страховиків надавати якісніші послуги у сфері автострахування.

Самі страховики, щоправда, не вірять у те, що його можуть ухвалити. "Цей законопроект - суто популізм перед виборами. У всіх цивілізованих країнах автоцивілка є обов'язковим і базовим видом страхування. Саме з її допомогою налагоджуються довірливі відносини між страховою компанією і страхувальником. Якщо припустити, що цей закон ухвалять, то він просто поховає класичне страхування в країні", - говорить гендиректор однієї з українських СК.

Зараз сегмент ОСАЦВ є одним із найбільш динамічних на українському ринку страхування. 2011 року страхові компанії виплатили за договорами ОСАЦВ 919 млн гривень і залучили 2,3 млрд гривень премій у цьому сегменті. Це 10% від торішнього обсягу валових премій страхового ринку, отриманих з усіх видів страхування.

Нагадаємо, минулого тижня в Україні змінився головний з автоцивілки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram