ГоловнаЕкономікаБізнес

Кіпр може попросити фінансову допомогу у ЄС

Економіка країни тісно пов'язана з грецькою.

Кіпр може попросити фінансову допомогу у ЄС
Фото: turoboz.ru

Тісні зв'язки Кіпру з грецькою економікою ставлять під загрозу імідж острова як міжнародного фінансового центру. Нікосія вже незабаром може попросити допомоги у європейського стабфонду.

Тісні зв'язки банківського сектору острівної республіки з грецькими банками і взагалі з грецькою економікою сприяли зниженню кредитоспоможності Кіпру до "сміттєвого" рівня.

Якщо після виборів 17 червня Греція насправді відмовиться виконувати вимоги кредиторів і збанкрутує, кіпрські фінансові інститути можуть не витримати удару.

"Наша головна проблема полягає саме в банківській кризі, а зовсім не у браку фінансової дисципліни або в структурних проблемах економіки", - підкреслює Йоргос Лукаідіс, один із лідерів правлячої в країні партії - комуністичної (АКЕЛ).

Найкращим варіантом було б отримання допомоги від європейського стабфонду EFSF, вважає депутат-консерватор Христос Стіліанідіс.

Уряду варто було б зробити ставку саме на цей варіант, оскільки він не підірве авторитет Кіпру як міжнародного фінансового центру, підкреслює опозиційний політик і пояснює: "Нам необхідно подати чіткий сигнал про те, що ми готові підкоритися правилам суворої фінансової дисципліни".

На відміну від кіпрських консерваторів, налаштованих проєвропейськи, правлячі на острові ліві періодично критикують взятий в ЄС курс на жорстку економію. Проте нинішній уряд в Нікосії обіцяє здійснювати сувору бюджетну політику і навіть має намір вже 2014 року представити збалансований бюджет.

Нагадаємо, ООН вважає, що основний ризик для світової економіки несе боргова криза в єврозоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram