ГоловнаЕкономікаДержава

​СКМ вкладає кошти в енергоефективність українських міст

Енергетичний сектор створює однакові проблеми великим і маленьким містам.

​СКМ вкладає кошти в енергоефективність українських міст
Фото: Макс Левин

2012 року соціальні інвестиції компанії ДТЕК, яка входить у групу СКМ Ріната Ахметова, становитимуть близько 60 мільйонів гривень. З них 25 млн будуть спрямовані в проекти енергоефективності комунальної сфери в Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській, Вінницькій, Івано-Франківській областях і столиці.

Про це пише тижневик "Комментарии" в матеріалі "У СКМ вирішили вкластися в енергозбереження міст".

Видання зазначає, що енергетичний сектор створює однакові проблеми економікам як великих, так і малих міст країни.

"Наприклад, витрати на теплопостачання міста Зеленодольськ у Дніпропетровській області з населенням в 15 тисяч осіб становлять близько 15 мільйонів гривень на рік. А втрати тепла "тягнуть" майже на 4 мільйони гривень. І якщо до недавнього часу міська влада могла тільки здогадуватися, куди йде теплоенергія, ситуація кардинально змінилася з приходом соціальних інвестицій групи СКМ", - пишуть "Комментарии".

Програма енергозбереження для цілого міста, розроблена СКМ і ДТЕК, дозволила впровадити комп'ютерну систему відстежування споживання ресурсів, модернізувати 640 м тепломереж і заощадити 1,2 млн. грн. щороку на виробництві тепла. А в результаті заміни лічильників, опор і ламп в ліхтарях витрати на освітлення скоротилися на 25%.

"Якщо впровадити програми енергозбереження, то вони окуплять себе за сезон-другий, - цитує видання заступника директора науково-технічного центру "Психея" Геннадія Рябцева. - Тобто нашій країні не варто будувати нові енергоблоки - досить розвивати енергоефективні проекти та програми з енергозбереження. Тоді і політика ціноутворення на імпортовані енергоресурси не буде так катастрофічно впливати на тарифи для населення та промисловості".

Ефект системних змін у комунальному секторі відчули не тільки зеленодольці, зазначають "Комментарии". Дніпропетровськ отримав енергоаудит системи теплозабезпечення і муніципальний енергоплан. У Павлограді, крім цього, поміняли вікна і капітально відремонтували системи опалення в школі №19 та дитячому садку №47, а воду в басейні для малюків тепер підігрівають за допомогою сонячних колекторів.

У донбаському Курахово в рамках проектів ДТЕК були встановлені квартальні вузли обліку та регулювання теплової енергії, індивідуальні лічильники в будинках приватного сектору, капітально оновлено системи опалення у двох дитсадках. У Зугресі були замінені магістральні труби тепломереж, а в містечку Щастя під Луганськом - реконструйовано теплоізоляцію трубопроводів, повідомляють "Комментарии".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram