ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" може відв'язати ціну на газ від нафти

У Росії хочуть адаптувати газові контракти до цілей забезпечення розвитку галузі.

"Газпром" може відв'язати ціну на газ від нафти
Фото: finance.obozrevatel.com

Російський газовий монополіст "Газпром" допускає перегляд принципів ціноутворення на газ. Заступник голови правління компанії Олександр Медведєв заявив, що вартість палива залежатиме не від ціни на нафту, а від вартості електроенергії з альтернативних джерел.

"Ми вважаємо, що контракти, які базуються на ціні ресурсів-замінників, максимально може бути адаптовано до цілей забезпечення сталого розвитку галузі. Новизна може полягати в тому, що як альтернативний енергоресурс для визначення цін у майбутньому можна було б вибрати не виснажуючий ресурс, а відновлювальний", - заявив він під час Світового газового конгресу.

Експерти вважають, що така прив'язка була б для "Газпрому" вигідною.

"Річ у тім, що собівартість такої енергії вища, тобто сама вона в підсумку виходить дорожчою за ту, які отримують із традиційних джерел", - говорить завідувач сектора газових ринків російського Інституту енергетики та фінансів Володимир Ревенко.

Нагадаємо, 2012 року середня вартість російського газу на європейському ринку буде в діапазоні 405-415 дол. за тис. куб. м. При цьому ціна на газ на спотовому ринку суттєво нижча.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram