ГоловнаЕкономікаБізнес

Глава МВФ розповіла, у кого можна вчитися боротьби з кризою

У МВФ впевнені, що без одночасного скорочення бюджетних витрат очікується ризик "втоми" від затяжних реформ.

Глава МВФ розповіла, у кого можна вчитися боротьби з кризою

Глава Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард вважає, що Греція та інші країни з проблемами в економіці мають вчитися проводити реформи у Латвії.

Як повідомляє Agence France-Presse, Лагард зазначила, що латвійські політики свого часу усвідомили необхідність структурних перетворень і прийняли багато сміливих рішень, додавши, що проведені ними реформи були задовільними.

За її словами, всі бюджетні витрати в країнах-боржниках мають скорочуватися одночасно, як це було зроблено в Латвії. В іншому разі очікується ризик "втоми" від затяжних реформ.

Латвія сильно постраждала внаслідок світової фінансової кризи 2008 року. Для подолання її наслідків влада ухвалила антикризовий план, який передбачає скорочення соціальних витрат. У країні зменшили пенсії на 10% і знизили виплати працюючим пенсіонерам. Крім того, 2012 року в Латвії було збільшено пенсійний вік. Ці заходи разом з кредитом в 7,5 млрд євро від МВФ допомогли врятувати країну від колапсу, і її економіка зросла 2011 року на 5,5%.

Проте в країні залишається високим рівень безробіття. 2012 року він зріс до 16,3% з 15% наприкінці 2011-го. Наприкінці 2011 року фінансування Латвії з боку МВФ було завершено: зараз держава гасить борги перед МВФ.

Нагадаємо, в Україні експерти заявляють, що МВФ дивується, як Україні вдається "викручуватися", тимчасом як Іспанія й Греція переживають глибоку кризу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram