ГоловнаЕкономікаФінанси

Новинський і Лагун торгуються за банк "Форум"

Із перегонів між претендентами вибув засновник банку Леонід Юрушев.

Новинський і Лагун торгуються за банк "Форум"
Фото: forum.ua

Бізнесмени Вадим Новинський ("Смарт-Холдинг") і Микола Лагун (банк "Дельта") є претендентами на придбання українського банку "Форум", яким зараз володіє німецький Commerzbank. При цьому, крім них, раніше зацікавленим був і засновник банку Леонід Юрушев.

Про це пише в червневому номері український Forbes.

"Торгуємося. До кінця місяця повинні визначитися", - цитує видання Лагуна. У самому "Форумі" продаж банку не коментують.

Журналіст Forbes Леся Войтицька зазначає, що для Лагуна цікавий не так сам банк "Форум", як його клієнти. За її даними, минулого року бізнесмен купив кілька кредитних портфелів "Форуму і, очевидно, визнав їхню якість прийнятною, тому тепер намагається роздобути інші активи банку.

Новинський зараз контролює тільки невеликий банк "Юнекс" і близький до завершення угоди про купівлю БМ Банку. І на думку колишнього заступника голови правління БМ Банку Олександра Воропаєва, "Форум" може стати центром банківського бізнесу для власника "Смарт-Холдингу". Якщо Новинський об'єднає ці три банки, то фінустанова стане 19-ю за активами в Україні з 14,2 млрд грн.

2007 року банк "Форум" оцінили в $1 млрд, або 4,9 капіталу, однак зараз, як стверджує джерело видання, його вартість визначено в 0,3-0,4 капіталу, тобто лише $55-75 млн. Отже, в разі продажу Commerzbank може отримати за "Форум" лише 5-7% своїх інвестицій у нього.

Commerzbank - не перший іноземний банк, який згортає бізнес в Україні. Раніше цим шляхом пішли чеський Home Credit, австрійський Volksbank, шведські Swedbank і група Skandinaviska Enskilda Banken.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram