ГоловнаЕкономікаБізнес

"Зелена" енергія забезпечить щонайменше 15% енергобалансу України, - Пашкевич

Експерт вважає, що будівництва атомних енергоблоків можна уникнути.

"Зелена" енергія забезпечить щонайменше 15% енергобалансу України, - Пашкевич
Фото: alternenergy.wordpress.com

До 2030 року частка енергії, виробленої з відновлюваних джерел, може досягти в енергобалансі України не менше ніж 15%.

Про це на брифінгу в межах Третього європейсько-українського енергетичного дня заявив Микола Пашкевич, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження.

"В перспективі, якщо розвиток відновлюваної енергетики продовжиться, ми повинні досягти до 2030 року щонайменше 15%-го участі відновлюваних джерел в енергобалансі нашої країни. Це означає, що не потрібне будівництво двох нових атомних енергоблоків, як планувалося раніше. Тобто з 4-х атомних блоків ми побудуємо 2, а це вже значний результат", - сказав він.

За словами Пашкевича, в останні півтора року відновлювану енергетику вдалося розвинути так, як не вдавалося розвинути її за 15 років, оскільки підходи до цього змінилися.

"При тій же сумі інвестицій було отримано зовсім інший результат. Зокрема, за 15 попередніх років побудовано трохи більше за 90 МВт вітроелектростанцій, які на сьогодні працюють з коефіцієнтом використання встановленої потужності близько 6%", - сказав глава Держенергоефективності.

За його словами, якщо раніше на будівництво станцій витрачалися державні кошти, що було неефективним, то тепер держава лише створює умови для приходу інвестицій. Міжнародний бізнес отримує гарантії затребуваності електроенергії, виробленої вітровими і сонячними електростанціями, а рівень енергозалежності деяких регіонів України, наприклад, Криму від зовнішніх поставок зменшується.

За словами глави Держенергоефективності, зміни в енергобалансі України відбуваються вже зараз. Очікують, що цього року Україна зменшить споживання вугілля на 520 тис. тонн, а наступного на 1 млн. тонн. Як результат, поліпшиться екологічна ситуація не тільки в нашій країні, але і в Європі (кількість шкідливих викидів в атмосферу зменшиться), оскільки якість вітчизняного вугілля, наприклад, показники сірчистості, гірше, ніж вимагають європейські стандарти.

М. Пашкевич також поінформував, що всього 2012 року для реалізації програми енергоефективності в державному бюджеті України передбачено 827,5 млн. грн., у тому числі 502,7 млн. грн. кошти загального фонду, ще 324,8 млн грн. складуть кошти фінансової допомоги, наданої Європейським Союзом. Кошти спрямують на модернізацію теплопунктів теплокомуненерго, виконання енергоефективних проектів, відібраних на конкурсній основі, а також для допомоги бюджетним організаціям (школам, лікарням тощо) у переведенні їх на використання місцевих альтернативних джерел енергії та термомодернізацію.

2011 року в рамках виконання програми енергоефективності було залучено понад 20 млрд. грн. інвестицій, водночас з державного бюджету було витрачено лише близько 500 млн. грн.

Минулого року Україна скоротила споживання газу на 1,5 млрд. куб. м, а також потроїла виробництво електроенергії з відновлюваних джерел енергії. Зокрема, за даними Держенергоефективності, до кінця 2011 року з відновлюваних джерел було вироблено 300 млн. кВт-год, а цього року, як очікують, - 1 млрд. кВт-ч.

За даними НЕК "Укренерго", за підсумками 2011 року з усіх видів генеруючих потужностей, що працюють в Україні, найбільше зростання встановленої потужності показали сонячні електростанції (СЕС) в 23,1 раза (на 179,4 МВт) до 187,5 МВт і вітроелектростанції (ВЕС) на 40,7% (на 35,1 МВт) до 121,3 МВт. Це відповідає світовим тенденціям розвитку енергетики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram