ГоловнаЕкономікаБізнес

Туркменістан хоче порушити в ООН "газове питання"

Бердимухамедов запропонував країнам СНД подумати про це.

Туркменістан хоче порушити в ООН "газове питання"
Гурбангулы Бердымухамедов
Фото: vice.com

Президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов запропонував обговорити принципи і надійність транзиту газу на засіданні Генасамблеї ООН.

"Туркменістан... пропонує розпочати діалог із питань транспортування енергоресурсів, забезпечення безпеки і надійності їхніх постачань, для вироблення зрозумілих і чітких принципів дії наших держав на міжнародних ринках енергоносіїв", - сказав він на засіданні Ради голів урядів СНД.

Президент запропонував країнам СНД виступити з ініціативою проведення такого діалогу на наступній сесії Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй.

"Через свій ресурсний потенціал і географічне положення практично всі країни СНД є реальними або потенційними учасниками міжнародної взаємодії в енергетичній сфері. У цьому контексті всі ми зацікавлені в максимальному залученні своїх енергетичних потужностей і транзитних переваг", - наголосив туркменський лідер.

Нагадаємо, Туркменістан має четверті за величиною запаси природного палива у світі, але його експорт у західному напрямку наразі залежить від труб російського "Газпрому". При цьому Туркменістан уже експортує газ до Китаю і домовився про постачання газу в Індію та Пакистан.

Україна також зацікавлена в імпорті туркменського газу і має намір домагатися від Росії дозволу на постачання її трубами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram