ГоловнаЕкономікаФінанси

Експерти спрогнозували, на що чекати від курсу гривні влітку

Без інтервенцій Національного банку міжбанк панікує.

Експерти спрогнозували, на що чекати від курсу гривні влітку
Фото: Макс Левин

Діапазон коливань курсу гривні щодо долара на міжбанківському ринку влітку збільшиться, вважають експерти, опитані "Українськими новинами".

"Зараз на ринку вже з'явилася якась невизначеність. За тиждень курс виріс на 6 копійок і ринок завмер. Як довго триватиме ця пауза і коли відбудеться наступний ціновий рух, прогнозувати наразі складно. Якщо ж говорити про приблизні коливаннях курсу в літній період, то ціновий діапазон від 7,9700 до 8,2000 гривень за долар", - сказав Ілля Веселий, директор казначейства і фінансових інститутів банку "Надра".

Він також зазначив, що літо є періодом падіння ділової активності, і в цьому випадку мова йде про період відпускних кампаній, які безумовно впливають на ділову активність інвесторів і експортерів.

"Ще одним визначальним фактором, який може вплинути на зміни курсу гривні, - це майбутні парламентські вибори", - додав банкір.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що в червні-серпні 2012 року не буде зниження ділової активності.

"Влітку цього (зниження ділової активності) не буде. Одне тільки Євро колошматить усе, що є. Але це не найголовніше. Вибори - це найголовніше. Напередодні виборів люди починають валюту накопичувати", - сказав він.

Охріменко також додав, що зараз на міжбанківському валютному ринку ситуація є нестабільною і без інтервенцій Національного банку з'являються панічні настрої.

Експерт не зміг спрогнозувати коридор, в якому змінюватиметься курс гривні щодо долара, проте зазначив, що він може бути не вузьким.

Однак з такою думкою згодні не всі. Так, голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов в свою чергу впевнений у стійкості національної валюти і не вбачає передумов до девальвації.

"Є кілька макроекономічних факторів, які говорять на користь збереження стійкості гривні. Перш за все, це стабільне поліпшення стану платіжного балансу країни і достатній обсяг золотовалютних резервів", - цитує прес-служба слова банкіра.

Подрєзов упевнений, що Національний банк має достатньо резервів для зменшення різких коливань курсу і не допустить девальвації національної валюти.

Нагадаємо, що з початку травня курс гривні на міжбанку знизився з 8,03 до 8,08 грн/дол., однак у деякі дні курс перевищував 8,10 грн/дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram