ГоловнаЕкономікаДержава

Скорочення держборгу не знизило ризики для України, - думка

Аналітик розповів, чим загрожує девальвація гривні.

Скорочення держборгу не знизило ризики для України, - думка
Олег Иванец

Скорочення держборгу щодо ВВП, про яке раніше говорив голова Національного банку Сергій Арбузов, супроводжувалося скороченням резервів НБУ, що збільшило ризики платоспроможності України.

"Незважаючи на скорочення держборгу щодо ВВП, ризик платоспроможності України не знизився, а навіть зріс. Потрібно враховувати, що скорочення держборгу щодо ВВП супроводжувалося скороченням резервів НБУ, що безпосередньо впливає на платоспроможність держави за валютними боргами", - зазначив у коментарі LB.ua аналітик ІГ "АРТ Капітал" Олег Іванець.

На його думку, надалі Україні варто збільшити держборг, одночасно поповнюючи резерви Нацбанку.

"Подібну операцію можна провести, отримавши кредит від МВФ цілеспрямовано для НБУ. Якщо ж домовленості із МВФ не буде досягнуто, то ми побачимо скорочення держборгу (за рахунок погашення зовнішніх боргів), однак і резерви знизяться, що підсилить тиск на національну валюту до кінця року", - прогнозує аналітик.

Він також зазначив, що основний ризик українського боргу полягає в тому, що значну частку в ньому займають валютні борги, що посилює ризики неплатежу в разі девальвації гривні.

Нагадаємо, державний і гарантований державою борг України на 30 квітня становив 486,562 млрд грн, або $60,897 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram