ГоловнаЕкономікаДержава

Стаханівський завод феросплавів - під загрозою зупинки

Усе залежить від рішення НКРЕ.

Стаханівський завод феросплавів - під загрозою зупинки
Фото: wellnews.ru

Стаханівський завод феросплавів (Луганська область) побоюється зупинки підприємства в разі переходу з 1 на 2 клас споживання електроенергії.

Про це журналістів повідомив виконувач обов'язків голови правління заводу Володимир Солошенко.

"Якщо набуде чинності постанова НКРЕ, про яку йдеться, про переведення нас на інший клас вартості електроенергії, то практично ми змушені будемо зупинитися ... оскільки станемо неконкурентоспроможними", - сказав він.

Своєю чергою, перший заступник голови правління Денис Сисуєв зазначив, що наразі діє постанова НКРЕ № 1052 від 13 серпня 1998 року, визначає порядок визначення класу споживачів електроенергії.

У ньому до 1-го класу належать споживачі, які приєднані до шин електростанцій, за винятком гідроелектростанцій, а також до шин підстанцій електричної мережі напругою 220 кВ і більше незалежно від ступеня напруги в точці продажу електроенергії передавальної організації споживачам.

Водночас, за його словами, Національна комісія держрегулювання енергетики розробила проект постанови, яким пропонує внести зміни в діючий порядок.

"У нас є підстанція, в неї входять 220 кВ напруги, а точка продажу у нас 10 кВ, при цьому НКРЕ пропонує викинути цей пункт і, відповідно, до 1-го класу будуть належати споживачі, які отримуватимуть електроенергію в точці продажу понад 27,5 кВ", - зазначив він.

У підсумку, за словами Сисуєва, підприємство автоматично перейде на 2-й клас споживання електроенергії, що спричинить збільшення ціни електроенергії для нього на 27,5%, унаслідок чого продукція підприємства стане нерентабельною, тому що частка електроенергії в її собівартості займає від 50 до 60%.

"Це вже друга спроба запровадити цю постанову, 2010 року вже таку спробу зробили, потім заднім числом НКРЕ скасовував свою постанову, адже близько 170 підприємств підпадало під нього і переходило на 2-й клас споживання електроенергії, а одиниці з них зможуть витримати таке підвищення", - сказав він.

За словами Сисуєва, НКРЕ планує визначитися з ухваленням рішення до 30 травня, зокрема, 29 травня планують провести "круглий стіл" із представниками промисловості.

Як повідомляло агентство, раніше Запорізький феросплавний завод також заявив про можливу зупинку в разі подальшого зростання тарифів на електроенергію.

2011 рік СЗФ закінчив зі збитками 235,161 млн гривень, скоротивши чистий дохід на 4,7%, або на 69,954 млн гривень до 1 418,145 млн гривень порівняно з 2010-м.

Основною продукцією заводу є феросиліцій і силікомарганець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram