ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ занепокоївся зростанням долара на міжбанку

Регулятору довелося підтримати гривню.

НБУ занепокоївся зростанням долара на міжбанку
Фото: Макс Левин

Різке підвищення курсу долара на міжбанку в середу призвело до того, що Національний банк уперше з лютого вийшов на ринок для підтримки гривні, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Востаннє регулятор виходив на ринок з інтервенціями ще в лютому, продавши $ 304,3 млн за курсом 7,991 грн/дол. Учора він провів інтервенції за курсом 8,02 грн/дол.

Втім експерти не вважають нинішнє підвищення курсу долара ознакою девальвації.

"В Україні перебуває місія МВФ. Можливо, Нацбанк, бажаючи показати, що в нас відбувається перехід до плавних коливань курсу, знизив контроль над ринком", - припускає керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб Україна" Микола Івченко.

При цьому причиною таких різких валютних коливань на міжбанку, на думку експертів, стало підвищення попиту на долари з боку іноземних гравців.

"Зростання почалося минулого четверга після того, як Мінфін погасив велику суму - понад 2 млрд грн - за короткостроковими державними облігаціями, в які інвестували нерезиденти. І вони почали купувати валюту для виведення її за кордон. Це збіглося з виплатами дивідендів низкою великих іноземних компаній, що також купували валюту для її виводу. Активно купували валюту й імпортери", - пояснює директор казначейства "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Кравченко.

За оцінками, на початку літа курс має стабілізуватися.

Нагадаємо, вчора міжбанк відкрився різким підвищенням котирувань долара - з 8,0640-8,0695 грн/дол. на момент закриття ринку 23 травня до 8,1100-8,1200 грн/дол. Потім, до закриття міжбанку, долар опустився до 8,0675-8,0755 грн/дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram