ГоловнаЕкономікаБізнес

Казахстан готовий до зниження світових цін на нафту

Назарбаєв поділився рецептами боротьби з наслідками глобальної економічної кризи

Казахстан готовий до зниження світових цін на нафту
Фото: EPA/UPG

Казахстан готовий до зниження світових цін на нафту. Про це сьогодні під час урочистого відкриття П'ятого Астанинського економічного форуму заявив президент Республіки Казахстан Нурсултан Назарбаєв, повідомляє прес-служба Інституту Горшеніна.

Нурсултан Назарбаєв наголосив, що у влади Казахстану існують конкретні плани на випадок, якщо світова криза посилюватиметься. Зокрема, глава держави оголосив про готовність економіки країни до зниження світових цін на нафту на 50 доларів за барель. Нурсултан Назарбаєв зазначив, що для стабілізації економіки в республіці створено "Фонд добробуту народу", в якому на цей момент сконцентровано 86 мільярдів доларів. Цей запас здебільшого створено завдяки експорту енергоресурсів.

"Головний урок, який Казахстан виніс із чотирьох кризових років і кризи у світовій економіці - це те, що "солодкі, легкі" кредити є пасткою", - заявив Нурсултан Назарбаєв.

Президент Казахстану поділився рецептами боротьби з наслідками глобальної економічної кризи. Один із них - створення нових робочих місць. Зокрема, Нурсултан Назарбаєв заявив про створення в республіці за останні кілька років 100 тисяч робочих місць на 200 нових підприємствах.

Експерти відзначають, що експорт енергоресурсів дозволяє країні розвивати нові галузі економіки та будувати нові підприємства. Також успішним рецептом боротьби з наслідками кризи, на думку казахського президента, є розвиток інфраструктури країни, у тому числі, транспортної.

При цьому Нурсултан Назарбаєв заявив, що завдяки діям уряду і влади республіки Казахстан світова економічна криза торкнулася країни лише дотично, "не нашкодивши суттєво економіці держави".

Особливу увагу президент Казахстану приділив створенню Митного союзу з Росією та Білоруссю, а також висловив надію на створення до 2015 року Єдиного євразійського економічного союзу, який стане для Казахстану потужним антикризовим інструментом в ситуації глобальної економічної рецесії.

Нагадаємо, що в роботі Астанинського економічного форуму беруть участь віце-президент Інституту Горшеніна Віктор Соколов і директор політичних програм Інституту Горшеніна Євген Курмашов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram