ГоловнаЕкономікаБізнес

Чорноморський курорт заважає будівництву "Південного потоку"

Можуть зірвати терміни початку реалізації проекту.

Чорноморський курорт заважає будівництву "Південного потоку"

"Газпром" досі не отримав дозволу на будівництво газопроводу "Південний потік" через територію чорноморського курорту Анапа.

Якщо монополія не отримає позитивного висновку Головдержекспертизи до кінця місяця, буде зірвано терміни початку будівництва труби.

У "Газпромі" стверджують, що реалізація проекту будівництва газопроводу "Південний потік" "відбувається відповідно до графіка". Однак як повідомило РБК джерело, знайоме із ситуацією, монополія все ж має труднощі з проектом.

Щоб розпочати будівництво трубопроводу вчасно, "Газпрому" необхідно до кінця травня домогтися підписання постанови уряду "Про встановлення меж та режиму округу гірничо-санітарної охорони курорту федерального значення Анапа".

Відповідно до російського законодавства, на територіях курортів федерального значення заборонено виконувати всілякі роботи, що забруднюють ґрунт, воду і повітря та негативно впливають на санітарний і екологічний стан територій. При цьому визначення округів санітарної охорони належить виключно до повноважень уряду.

Тим часом постанову, якою буде затверджено розміщення об'єктів трубопроводу, досі не представлено в Головдержекспертизі.

Для підписання постанови уряду необхідне й узгодження зацікавлених міністерств. Ця процедура триває вже півтора року, в березні другу редакцію документа скерували на погодження в Мінприроди, Мінрегіонрозвитку, Мінфін і Мінекономрозвитку.

Лише в Мінприроди повідомили про те, що проект постанови погоджено, в інших трьох відомствах не змогли прокоментувати ситуацію.

Утім офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що компанія має намір найближчим часом домогтися дозволу на будівництво газопроводу через територію Анапи і не розглядає інших варіантів маршруту газопроводу.

Нагадаємо, початок будівництва "Південного потоку" заплановано на кінець 2012 року.

Газопровід складатиметься з чотирьох ниток потужністю 15,57 млрд куб. м кожна. Введення першої з них наразі заплановано на грудень 2015 року, вихід на повну потужність (63 млрд куб. м) очікується 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram