ГоловнаЕкономікаБізнес

Аномальна спека вбиває урожай, - метеоролог

Погода, як у середині липня, а дощів не вистачає.

Аномальна спека вбиває урожай, - метеоролог
Фото: segodnya.ua

Врожай озимих і ранніх ярових зернових культур в Україні постраждає через аномальну спеку, що спостерігається в країні.

"Ґрунт дуже швидко втрачає вологу, дуже швидко розвиваються рослини, і відбувається передчасне старіння рослин. Наслідок цього - зменшення врожаю, навіть є випадки загибелі посівів озимої пшениці в східних областях", - заявила начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко.

"Дощі, які пройшли 18-19 травня, для ранніх колосових ситуацію вже не змінять, тобто частину врожаю вже втрачено. Це більше стосується озимих культур, однак і для ранніх ярих початкові умови зростання не дуже сприятливі", - додала вона.

Метеоролог зазначила, що в південно-східній частині країни на початку травня почалося колосіння озимої пшениці, яке має відбуватися в двадцятих числах травня.

"Дуже велике випередження, і до цього часу триває випадання рослин, тобто загибель через поточні умови або через комплекс попередніх. Ситуація в тій частині України дуже напружена. У західних, північних і центральних областях ситуація більш-менш нормальна", - повідомила експерт.

Адаменко зазначила, що на сьогодні Гідрометцентр проводить оцінку результатів обстежень і готує прогнози щодо врожаю культур.

Вона додала, що погода в Україні нині надзвичайно неоднорідна по території і не дуже сприятлива для зернових культур, особливо ранніх.

Вона додала, що в другій декаді травня в північно-західній частині та частині центральних областей спостерігали похолодання і дощі, але на півдні та південному сході майже весь травень утримується червнева-липнева температура. "Погода, як у середині липня, і при цьому дефіцит дощів. Незважаючи на те, що дощі таки падали, вони вкрай нерівномірні, і не скрізь припинилася посуха, яка триває в цих регіонах близько 30 і більше днів", - повідомила метеоролог.

Нагадаємо, Україна планує зібрати 42-50 млн тонн зерна 2012 року проти рекордних 56,7 млн 2011-го.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram