ГоловнаЕкономікаДержава

Азаров хоче зекономити на енергозбереженні

Українські вчені вразили прем'єра і своїми розробками, і їх вартістю.

Азаров хоче зекономити на енергозбереженні
Фото: Макс Левин

Прем'єр-міністр Микола Азаров ознайомився з розробками українських вчених у галузі енергозбереження, але висловив незадоволення їх високою вартістю.

"Доволі цікаві пропозиції були з 24 областей - плани енергозбереження, які дозволять, наприклад, заощадити 4 млрд кубометрів газу в рік. Щоправда, витрати - 24 млрд (гривень), і це вже викликає запитання. Тому тільки-но чуєш, що економія 4 млрд, то хочеться негайно цією справою займатися, однак коли чуєш, що 24 млрд слід витратити, то, природно, виникають запитання, як усе це робити значно дешевше", - поділився Азаров із журналістами під час відвідин Інституту технічної теплофізики Національної академії наук.

Прем'єр додав, що перед керівництвом інституту потрібно ставити питання максимального здешевлення впровадження цих розробок.

При цьому він знову заявив, що виступає за максимальне впровадження енергозберігаючих технологій у всіх галузях.

Роботу з енергозбереження будемо проводити, але не варто будувати ілюзії

— Микола Азаров, прем'єр України

"Необхідне, звичайно, серійне виготовлення та серійне впровадження в наше житлово-комунальне господарство, бюджетну сферу, промисловість. Скрізь, де можна, треба реалізовувати енергозберігаючі технології, і я думаю, що нам потрібно приймати спеціальне рішення і вносити зміни до законодавства (за стимулювання енергозбереження)", - повідомив Азаров.

Водночас він нагадав, що для впровадження енергозбереження вже передбачено багато пільг, наприклад, звільнено від податку на прибуток на 10 років витрати підприємств, пов'язані з енергозбереженням.

Нагадаємо, раніше М. Азаров заявив, що щорічні втрати української економіки від неефективного енергоспоживання оцінюють у $15-17 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram