ГоловнаЕкономікаДержава

Грузія хоче допомогти Україні зменшити залежність від російського газу

У Грузії розуміють значення диверсифікації енергетичних потоків.

Грузія хоче допомогти Україні зменшити залежність від російського газу
Фото: rc-argo.com.ua

У Грузії заявляють, що зацікавлені транспортувати азербайджанський газ в Україну власною територією.

Про це сказав віце-прем'єр-міністр Грузії Георгій Барамідзе під час міжнародного бізнес-форуму "Україна - Грузія".

"Транспортування зрідженого газу через територію Грузії в Україну. На мою думку, не варто зайвий раз пояснювати значення диверсифікації енергетичних потоків. Грузія, природно, дуже зацікавлена виконувати конструктивну роль і створювати умови для конкуренції в цій сфері", - сказав віце-прем'єр.

Барамідзе наголосив, що Грузія зацікавлена у зміцненні енергетичної незалежності України.

Транспортування азербайджанського газу через територію Грузії передбачено проектом AGRI, який розглядають як конкурента, зокрема, "Південного потоку" і Nabucco.

Він передбачає, що газ Азербайджану постачатимуть по трубі до Грузії на термінал для зрідження. Зріджений газ потім транспортуватимуть до Європи танкерами.

Україна вже заявляла, що зацікавлена в участі в будівництві терміналів зрідженого газу за кордоном. За даними джерел у Міненерго, йдеться про участь у статутному капіталі термінала на узбережжі Чорного моря в Грузії.

Постачання зрідженого газу розглядають як один зі способів знизити залежність від занадто дорогого, на думку влади, російського палива. Голова Держагентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів раніше говорив, що, взагалі-то, зріджений газ можна постачати в Україну з будь-якого кутка світу, але каналів його постачання лише два - це каспійський газ, який транспортуватимуть безпосередньо Чорним морем, або будь-який інший, який доправлятимуть через протоку Босфор.

Туреччина наразі не дає згоди на проходження через Босфор танкерів зі зрідженим газом для України, тому постачання газу через Грузію можуть стати альтернативою для завантаження термінала з розрідження газу, який Україна має намір будувати в Одесі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram