ГоловнаЕкономікаДержава

Азарову запропонували заходи для боротьби з МММ

Організаторам піраміди погрожують кримінальною відповідальністю.

Азарову запропонували заходи для боротьби з МММ
Фото: bez-problem.zp.ua

Національна комісія з регулювання ринків фінансових послуг запропонувала прем'єр-міністрові Миколі Азарову заходи для запобігання діяльності фінансових пірамід.

Про це йдеться в листі голови відомства Андрія Стасевського, який особливу увагу приділив піраміді МММ-2011 Сергія Мавроді.

У листі зазначено, що Нацфінпослуг не має повноважень здійснювати нагляд за діяльністю МММ-2011, тому що вона не є фінансовим закладом, однак, на думку комісії, в діяльності організаторів піраміди є ознаки злочину, передбаченого статтею 190 Кримінального кодексу (шахрайство). А це вже належить до підслідності органів внутрішніх справ.

Через це Нацфінпослуг пропонує доручити МВС здійснити відповідні слідчі дії щодо організаторів піраміди.

Водночас у листі також зазначено, що МММ-2011 активно рекламується в Україні, однак, відповідно до закону "Про рекламу", реклама послуг, пов'язаних із залученням коштів населення, або осіб, які їх надають, дозволяється лише за наявності спеціального дозволу, ліцензії, що підтверджує право на таку діяльність. Така реклама повинна містити номер дозволу, ліцензії, дату їх видачі та найменування органу, який видав цей дозвіл або ліцензію. МММ-2011 ліцензій не має.

"Діяльність пірамідальних схем відбувається шляхом залучення коштів населення, але, як зазначалося раніше, така діяльність є незаконною і не може ліцензуватися або передбачати отримання спеціального дозволу. Тому, відповідно до вимог статті 24 Закону України "Про рекламу", реклама пірамідальних схем не може здійснюватися", - кажуть у Нацкомфінпослуг.

Відтак у комісії пропонують доручити посилити контроль за дотриманням законодавства про рекламу з метою припинення реклами фінансових пірамід в Україні та запустити рекламу, спрямовану на підвищення фінансової грамотності населення.

Крім цього, запропоновано доручити Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, опрацювати питання про внесення змін до Закону "Про телекомунікації", щоб обмежити доступ абонентів до ресурсів, через які здійснюється розповсюдження інформації про діяльність фінансових пірамід.

Нагадаємо, раніше Азаров доручив вжити заходів проти діяльності в Україні фінансових пірамід й інших сумнівних фінансових схем, які можуть призвести до привласнення коштів громадян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram