ГоловнаЕкономікаБізнес

Цукерберг багатший, аніж засновники Google

Facebook провела IPO в умовах ажіотажного попиту.

Цукерберг багатший, аніж засновники Google
Фото: EPA/UPG

Первинне публічне розміщення акцій соцмережі Facebook зробило її засновника Марка Цукерберга багатшим за засновників інтернет-гіганта Сергія Бріна і Ларрі Пейджа.

Про це свідчать підрахунки аналітиків Bloomberg.

Стан Цукерберга, який продав продав 30,2 млн акцій, оцінюють в $ 19,1 млрд, що виводить його на 29-й рядок у рейтингу мільярдерів Bloomberg.

Facebook розмістила свої акції в умовах ажіотажного попиту по $ 38 за штуку, за верхньою межею переглянутого цінового діапазону (нижня межа - $ 34). Виходить, що всю соцмережу оцінено в $ 104 млрд (з урахуванням акцій, що підлягають випуску в майбутньому), а залучена сума - $ 18,4 млрд (з урахуванням опціону для банків-андеррайтерів - якщо він буде реалізований).

Це друге в США IPO за обсягом (перше місце належить Visa, що розмістилася в 2008 році на $ 19,65 млрд), воно перевищує початкове розміщення Google в 10 разів.

Оцінка Facebook при IPO - найвища в історії серед американських компаній, а за капіталізацією вона посіла 23-тє місце, випередивши такі компанії, як Amazon і Cisco Systems. Однак за обсягом річної виручки Facebook лише 909-й у США, зауважує The Wall Street Journal.

Всього при IPO було продано 421,2 млн акцій Facebook, з яких 180 млн акцій реалізувала сама компанія, а 241,23 млн - її акціонери. DST Global під керуванням росіянина Юрія Мільнера заробила на IPO Facebook $ 1,7 млрд, пише Financial Times.

Нагадаємо, Facebook було створено 2004 року. Нині його аудиторія становить понад 900 млн осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram