ГоловнаЕкономікаДержава

Україна не пускає Лаос і Ємен до СОТ

Існує думка, що Україна просто "пресує" нових учасників.

Україна не пускає Лаос і Ємен до СОТ
Фото: podrobnosti.ua

Україна єдина з 155 країн Всесвітньої організації торгівлі перешкоджає вступу Лаосу та Ємену в організацію.

Про це пише Reuters.

За словами уповноваженого Кабміну з питань євроінтеграції Валерія П'ятницького, Україна намагається гарантувати свої поточні та майбутні економічні інтереси, вимагаючи від кандидатів скоротити тарифи на імпорт сільськогосподарської та металургійної продукції.

"Теоретично, відкриття шляху для експорту могло б допомогти Україні зменшити свій торговий дефіцит, який більш ніж подвоївся торік - до $6,7 млрд. Але на практиці Лаос і Ємен - незначні ринки. За даними Держстату, 2011 року експорт до Ємену становив $17 млн, або 0,02% від загального обсягу українського експорту. Лаос купив української продукції на $48,7 тис." - пише видання.

Один із торгових експертів, який бере участь у переговорах із СОТ, заявив, що Україна вимагає кращих умов для сталі та цементу. Але країна не може сподіватися отримати вигоду від таких пільг із боку Ємену та Лаосу, оскільки умови будуть поширюватися на всіх торгових партнерів.

"Вони ніяк не зможуть створити конкуренцію Китаю, постачаючи цемент у Лаос. Прибуток отримають усі інші експортери, крім України", - сказав експерт.

При цьому деякі торгові дипломати вважають, що Україна просто пресингує нових учасників, тому що її власний шлях до членства в СОТ був важким, і вона хоче, щоб інші також це відчули.

Зіштовхнувшись із вимогами України, Лаос і Ємен зажадали безпрецедентного втручання дипломатів СОТ, щоб ті допомогли з двосторонніми переговорами. Відповідно до внутрішньої доповіді СОТ, участь узяли дипломати з Данії, Німеччини та Китаю, які "закликали Україну відновити інтенсивні контакти".

При цьому декілька людей, залучених до процесу, заявили, що найближчим часом шансів на угоду України та Ємену немає.

Нагадаємо, подібна заминка раніше виникала під час вступу до СОТ Чорногорії. В уряді цієї країни безпосередньо звинуватили Україну в блокуванні членства Чорногорії в СОТ. Однак згодом Україна дала згоду на вступ Чорногорії в СОТ і підписала з нею договір про створення зони вільної торгівлі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram