ГоловнаЕкономікаБізнес

Два українські заводи відновлюють постачання сиру в Росію

Санітарна служба перевірила 14 зразків партій сиру із заводів "Гадячсир" та ПП КФ "Прометей" філії "Менська".

Два українські заводи відновлюють постачання сиру в Росію
Фото: belregnews.ru

Два українські заводи - "Гадячсир" і "Прометей" - отримали дозвіл відновити постачання сиру в РФ за результатами лабораторних тестів, які провів Росспоживнагляд.

Про це повідомив глава відомства, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко.

"Три із семи зразків партій із заводу "Прометей" нас не задовольнили. Ми не дамо дозволу на ввезення до Росії. Це близько 39 тонн. На решту 11 партій - чотири із заводу "Прометей" і сім із заводу "Гадячсир" видано дозвіл на реалізацію", - заявив він.

"Нехай везуть", - відповів Онищенко на питання про те, коли можуть початися поставки із заводів "Гадячсир" і "Прометей".

"Усі зразки сирів із цих двох підприємств, які ми пускаємо в Росію, пройшли за нижніми щаблями допуску, перш за все, за жирокислотним складом. Ми попереджаємо тих, хто ввозитиме, що нагляд і за наступними партіями продовжуватиметься", - сказав він.

Претензії до жирокислотного складу українського сиру "свідчать, що технологія виробництва ще не налагоджена", - повідомив він.

"Певну роль можуть відіграти корми, які використовують для дійного стада. Необхідно не тільки налагоджувати технологію, а й стежити за корекцією кормових добавок, що використовують у тваринництві, щоб молочна сировина за стартовими позиціями відповідала російським вимогам", - заявив він.

Також Онищенко зазначив, що його фахівці проводять лабораторні дослідження зразків продукції ще двох українських заводів - "Дубномолоко" та "Пирятинський сирзавод", які мають намір постачати продукцію в РФ.

Раніше Росспоживнагляд заявив, що може дозволити після лабораторного контролю поставки сиру в РФ з чотирьох українських заводів - ТОВ "Гадячсир", АТ "Пирятинський сирзавод", ПП КФ "Прометей" філії "Менський" і "Дубномолоко".

Нагадаємо, 17 квітня в Москві Онищенко провів переговори з главою міністерства економічного розвитку і торгівлі України Петром Порошенко. Було вирішено зняти ембарго на поставки сиру з трьох українських підприємств. Після зустрічі Онищенко заявив, що український сир повернеться на ринок РФ, якщо у російської сторони не буде претензій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram