ГоловнаЕкономікаДержава

Британці та німці виводять гроші з України

Загальний обсяг інвестицій скорочується впродовж шести місяців поспіль.

Британці та німці виводять гроші з України
Фото: segodnya.ua

Про це пише Юрій Панченко в сьогоднішній газеті "КоммерсантЪ-Украина".

У I кварталі в країну надійшло $ 885,1 млн (на 4,4% менше, ніж у I кварталі 2011 року). Найбільшою країною-інвестором залишається Кіпр, у банках якого зберігають свої заощадження українські та російські підприємці (45,1% загальної суми інвестицій). Ще $ 110,3 млн в Україну надійшло з Нідерландів, $ 63 млн - з Росії, а зі Швеції і Віргінських островів прийшло по $ 48,6 млн. При цьому інвестиції вилучали компанії з Великобританії (- $ 97 млн) і Німеччини (- $ 44,1 млн).

При цьому в I кварталі з Кіпру було вилучено українських інвестицій на суму $ 531,6 млн. Тобто левова частка грошей надійшла в Україну від нібито закордонних інвесторів, а насправді є заощадженнями українських олігархів.

"Складно сказати, яка частина цих грошей піде на політичні проекти, а яка попрямує в реальну економіку, однак очевидно, що перед виборами потрібне фінансування, і значну частину цих коштів скерують на вибори транзитом через бюджети корпорацій", - вважає директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць.

За його словами, після виборів ми побачимо різке скорочення надходження інвестицій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram