ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" занервував через "вишки Бойка"

У Росії вважають, що односторонні українські проекти з видобутку на шельфі безперспективні.

"Газпром" занервував через "вишки Бойка"
Фото: atn.ua

"Газпром" в п'ятницю запропонував НАК "Нафтогаз Україна" активізувати роботу зі створення спільного підприємства для розробки структури Палласа на українській ділянці шельфу Чорного моря, заявили "Коммерсанту-Украина" в управлінні інформації російської газової компанії.

За даними джерела в компанії, "Газпром" пропонує використовувати для цього придбані "Чорноморнафтогазом" бурові установки, що дозволяють видобувати вуглеводні на глибинах, які досі були недоступні для українських видобувачів.

"Ми намагаємося пояснити, що всі інші односторонні проекти на Чорноморському шельфі безперспективні і шкодять широкій енергетичній співпраці двох країн", - повідомило джерело в російській монополії.

Про створення СП для розробки структури Палласа сторони домовилися ще у грудні 2010 року. Але, за словами директора департаменту видобутку газу і нафти "Нафтогазу" Олександра Зейкана, відтоді відбулося більше десятка зустрічей, які нічим конкретним не завершились.

За даними НАК "Нафтогаз Україна", ресурси на структурі Палласа можуть становити 12,2 млн тонн нафти, 120,7 млрд кубометрів газу.

Нагадаємо, в п'ятницю в Україну прибула плавуча бурова установка "Петро Годованець" - перша з двох придбаних минулого року компанією "Чорноморнафтогаз".

Ця установка здатна бурити до 12 свердловин з однієї точки на глибині до 120 м і досягати щонайбільшої глибини буріння 9 тис. м. Друга платформа прибуде в Україну до кінця року.

Передбачають, що бурова працюватиме на Одеському, Безіменному та Суботинському родовищах.

Експерти вважають, що "Петро Годованець" окупиться, як тільки за допомогою цієї установки на Чорноморському шельфі видобудуть 1 млрд кубометрів українського газу, а це може статися вже на початку 2014 року. А до 2015 року, за оцінками, за допомогою бурової України зможе на 10% скоротити закупівлі палива в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram