ГоловнаЕкономікаБізнес

Акціонери "Північного потоку" замислилися над його розширенням

Газопроводу можуть додати одну-дві нитки.

Акціонери "Північного потоку" замислилися над його розширенням
Фото: EPA/UPG

Компанія Nord Stream, яка є оператором "Північного потоку", протягом найближчих восьми місяців має оцінити можливість створення однієї-двох додаткових ниток газопроводу.

Як повідомляє прес-служба Nord Stream, таке доручення надали акціонерами компанії.

Результати дослідження акціонери використають для оцінки можливостей і варіантів нарощування поставок російського газу до ЕС протягом наступних десятиліть.

"Дослідження дасть оцінку потенціалу будівництва додаткових газотранспортних потужностей з терміном служби щонайменше 50 років", - наголошується в повідомленні.

Найбільшим акціонером Nord Stream є російський "Газпром" (51% акцій). Німецькі BASF SE/Wintershall Holding і E.ON Ruhrgas володіють по 15,5%. Нідерландській N.V. Nederlandse Gasunie та французькій GDF SUEZ належить по 9%.

Зараз "Північний потік" складається з однієї діючої нитки й однієї, що будується (її запуск запланований на кінець року). Після запуску обох ниток по газопроводу можна буде транспортувати до 55 млрд кубів газу щороку.

Незважаючи на це, Росія не зможе використовувати "Північний потік" на повну потужність.

Це випливає з рішення Єврокомісії, яка зобов'язала газопроводи NEL і OPAL, що з'єднують "Північний потік" з газовою інфраструктурою ЄС, резервувати до 50% їх потужності для доступу інших постачальників газу.

Нагадаємо, в "Газпромі" розраховують на зростання залежності Європи від газу. Як заявив Олексій Міллер, протягом найближчих семи-восьми років Європі потрібно додатково імпортувати понад 100 млрд куб. м газу.

Він переконаний, що через це значення російського газу на європейському газовому ринку збільшується.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram