ГоловнаЕкономікаФінанси

У раді НБУ не виключають девальвації гривні

Якщо девальвація і станеться, то нею можна буде керувати і вона відбуватиметься поступово.

У раді НБУ не виключають девальвації гривні
Фото: podrobnosti.ua

Національний банк може розглянути можливість плавної девальвації гривні в тому разі, якщо посилиться тиск негативних тенденцій в економіці на курс національної валюти.

"Тоді Національний банк, найімовірніше, і розглядатиме можливість дуже поступової, плавної девальвації гривні", - заявив в інтерв'ю УНІАН народний депутат, член ради Нацбанку Юрій Полунєєв.

Водночас він зазначив, що в країнах-основних торговельних партнерах України змінюються цінові пропорції. "І якщо курс гривні щодо основних валют не змінюватиметься, український експорт повністю втратить свою конкурентоспроможність. Ми таким чином програємо ще раз", - підкреслив депутат.

Він підкреслив, що якщо девальвація і станеться, то нею можна буде керувати і вона відбуватиметься поступово.

"Якщо і буде зміна курсу, це відбуватиметься не як девальвація, викликана ринковими або спекулятивним тиском, а як керований процес приведення вартості гривні до більш-менш адекватної ринкової рівноваги", - упевнений Полунєєв.

Член ради НБУ вважає, що регулятор діяв протягом останнього року і продовжує діяти адекватно тій ситуації, яка склалася на ринку.

"У цілому, НБУ виконав завдання - на даному етапі забезпечити стабільність національної валюти. Це дуже важливо, тому що населення сьогодні вимірює фінансову стабільність в країні виключно двома параметрами: станом валютного курсу та інфляцією", - додав Полунєєв.

Нагадаємо, експерти очікують, що гривня до кінця року девальвує до 8,34 грн/$ и продовжить девальвувати наступного року.

Проте глава Національного банку Сергій Арбузов заявляє, що експерти, які прогнозують девальвацію гривні, ігнорують пояснення НБУ, оскільки навіть за найбільш негативних сценаріїв розвитку у Нацбанку є достатньо резервів для зменшення різких коливань курсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram