ГоловнаЕкономікаДержава

Китай займає друге місце за товарообігом з Україною, - митниця

У Держмитслужбі вважають, що це - не межа.

Китай займає друге місце за товарообігом з Україною, - митниця
Фото: Макс Левин

Товарообіг між Україною та Китаєм 2011 року становив $8,5 млрд, збільшившись на 40%, при цьому він зростає і 2012 року. Зараз Китай займає друге місце серед 200 держав-торгових партнерів України.

Про це повідомляє прес-служба Державної митної служби.

"Уже за перші чотири місяці 2012 року відбулося збільшення товарообігу майже на 20%", - наголошено в її повідомленні.

У відомстві впевнені, що таке пожвавлення зовнішньоекономічної діяльності між Україною та Китаєм - не межа. Ще більше зростання товарообігу можливе за умови тіснішої взаємодії між митними відомствами двох країн, зазначив перший заступник голови Держмитслужби Олександр Дороховський на зустрічі з радником з торгово-економічних питань при Посольстві Китаю в Україні Ло Вейдуном і другим секретарем канцелярії з торгово-економічних питань при Посольстві КНР Гуном Шуансі.

Зокрема, обмін попередньою інформацією про транспортні засоби та вантажі, взаємне інформування про митну вартість товарів дозволить максимально прискорити і спростити митні процедури, відповідно, сприятиме прозорості й ритмічності постачань товарів, зазначають у митній службі.

Це дозволить обом країнам побачити цілісну картину здійснення імпортно-експортних операцій, вивести з тіні недобросовісних суб'єктів і максимально сприяти діяльності легального бізнесу, від чого виграють і бюджети, і підприємці України та Китаю.

У митній службі також запропонували провести розширену зустріч із представниками китайського бізнесу в Україні за участю Міжнародної торгової палати й Асоціації митних брокерів.

Сторони також обговорили потребу створити об'єднання китайських бізнесменів в Україні, яке надавало б своїм членам організаційну та консультаційну допомогу і централізовано представляло б їхні інтереси.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров вважає, що товарообіг України та Китаю не відповідає його потенціалу.

Для України першим партнером за товарообігом традиційно є Росія. 2012 року, за прогнозом спікера Верховної Ради Володимира Литвина, товарообіг з Росією становитиме близько $52 млрд, що більше, ніж з усіма 27 країнами Європейського Союзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram