ГоловнаЕкономікаДержава

Україна від початку року значно скоротила транзит газу до Європи

"Укртрансгаз" повідомив про результати прокачування за перші чотири місяці.

Україна від початку року значно скоротила транзит газу до Європи
Фото: finobzor.com.ua

Транзит природного газу через територію України в Європу в січні-квітні, за оперативними даними, скоротився порівняно з аналогічним періодом минулого року майже на 21%, або на 8,126 млрд кубометрів - до 30,807 млрд.

Про це повідомила прес-служба компанії "Укртрансгаз".

У повідомленні наголошено, що у квітні Україна скоротила транзит природного газу до країн Європи на 23,4% порівняно з аналогічним періодом 2011 року - до 7,468 млрд куб. м.

Загальне транспортування газу (яке включає, зокрема, поставки в країни СНД і транспортування газу для українських споживачів) через газотранспортну систему України в січні-квітні скоротилося на 13,6% порівняно з аналогічним періодом 2011 року - до 56,425 млрд куб. м.

Роль і значення України як ексклюзивного транзитера, звісно ж, втрачено

— Олексій Міллер, голова правління "Газпрому"

Нагадаємо, в лютому в "Газпромі" заявляли, що обхідні газопроводи знизять транзитне значення України до нуля. Однак після тимчасової зупинки "Північного потоку" частину експорту російського газу було спрямовано саме через українську ГТС.

А у квітні Володимир Путін, який тоді був іще прем'єром Росії, доручив "Газпрому" не припиняти роботи з Україною як транзитером газу, навіть незважаючи на введення в експлуатацію обхідних газопроводів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram