ГоловнаЕкономікаБізнес

Нацкомісія хоче підвищити вимоги до емітентів цінних паперів

НКЦПФР передала до Кабміну відповідний законопроект.

Нацкомісія хоче підвищити вимоги до емітентів цінних паперів
Фото: novostienergetiki.ru

Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку схвалила законопроект, яким пропонується підвищити вимоги до емітентів цінних паперів.

Як повідомляє прес-служба регулятора, основне завдання, яке вирішує документ, - запобігання обігу цінних паперів емітентів, що мають ознаки фіктивності і, як наслідок, підвищення інвестиційної привабливості українського фондового ринку.

"Законопроект передбачає вдосконалення та деталізацію повноважень комісії щодо встановлення ознак фіктивності емітента цінних паперів або похідних (деривативів)", - пояснює Максим Лібанов, директор департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР.

"Крім того, ми приділили велику увагу засобам боротьби регулятора з такими емітентами - зупинці цінних паперів і похідних, скасування реєстрації випусків цінних паперів і можливості судового позову, якщо емітент не здійснив заходи щодо виправлення ситуації", - зазначає він.

Серед інших планованих вимог до емітента - наявність у його структурі особи або структури, яка відповідає за бухгалтерський облік. Окрім того, НКЦПФР хоче отримати право здійснювати перевірку достовірності відомостей, що містяться в документах, наданих для реєстрації випуску та проспекту емісії цінних паперів, а також вимагати додаткові документи, необхідні для перевірки даних.

Згідно з проектом закону, регулятор отримає право вимагати проведення додаткової аудиторської перевірки та незалежної оцінки майна у разі виникнення сумнівів щодо правдивості наданої інформації. Також після прийняття законопроекту надавати забезпечення з випуску облігацій зможе тільки юридична особа.

Зазначений законопроект уже узгоджено з Міністерством фінансів, Міністерством економічного розвитку і торгівлі та Міністерством юстиції України та скеровано до Кабінету Міністрів для внесення на розгляд парламенту.

Нагадаємо, перший квартал виявився провальним для українського фондового ринку. Такого різкого падіння обсягу квартальних торгів на українському ринку не спостерігали з кризового 2009 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram