ГоловнаЕкономікаДержава

Україна збільшить видобуток газу на чорноморському шельфі

До Одеси прибуде бурова установка.

Україна збільшить видобуток газу на чорноморському шельфі
Фото: zn.ua

На початку травня до Одеси прибуде плавуча бурова установка "Петро Годованець" для видобутку природного газу на чорноморському шельфі поблизу острова Зміїний.

Про це в п'ятницю повідомляє прес-служба ДАТ "Чорноморнафтогаз".

Аби пройти Босфорську протоку, 150-метрові опори платформи розрізали на п'ять частин по 30 метрів кожна, а потім змонтували назад.

Планують, що бурову установку відразу ж відправлять на розробку нового родовища. Буріння свердловини має розпочатися вже цього літа.

"Петро Годованець" може працювати на 120-метровій глибині і розрахований на буріння свердловин до 9 км завглибшки, тоді як наявні в компанії 16-річна "Таврида" і 32-річний "Сиваш" розраховані на морські глибини до 70 метрів і свердловини завглибшки до 5 км.

Вартість нового обладнання, придбаного в Сингапурі, - 400 млн дол. США. За розрахунками компанії, витрати на його придбання окупляться вже через два роки. До кінця 2012-го на одеському родовищі, за 50 км на схід від острова, повинні пробурити шість свердловин.

"Нафтогаз" позичив "доньці" три мільярди

"Під час облаштування нового родовища заплановано побудувати 30 морських платформ і блок-кондукторів і прокласти понад 300 км підводних трубопроводів. Об'єкт планують увести в експлуатацію вже 2012 року і продовжити його освоєння. Очікується, що це дозволить удвічі збільшити видобуток природного газу до 2015-го", - повідомляє" Чорноморнафтогаз".

Одеське родовище відкрили 1987 року. Його розробку мали намір розпочати ще 2006-го, але через кризу роботи призупинили, а наприкінці 2010 року акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз" знову взялося за облаштування родовища.

Нагадаємо, в березні 2011 року ДАТ "Чорноморнафтогаз" придбало на тендері морську бурову установку на 150 млн дол. дорожче, ніж вона коштує на закордонних ринках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram