ГоловнаЕкономікаФінанси

Близькі до влади банки ростуть божевільними темпами

Журналісти проаналізували темпи зростання фінустанов, які пов'язують із провладними бізнесменами.

Близькі до влади банки ростуть божевільними темпами
Фото: inukr.net

Банки, що їх контролюють близькі до влади бізнесмени, за два роки правління Президента Віктора Януковича росли в десятки разів швидше за ринок.

Такий висновок зробив сайт "Тексти". Він проаналізував темпи зростання дев'яти українських банків, вісім з яких контролюють (або вважається, що контролюють) провладні бізнесмени, ще один - "Райффайзенбанк Аваль" було взято для порівняння.

У першу групу ввійшли ПУМБ (офіційно контролює Рінат Ахметов), Всеукраїнський банк розвитку (100% акцій безпосередньо належить синові Президента Олександру Януковичу), Український бізнес банк (вважають, що банк також належить синові Президента). Крім того, взято до уваги показники Актив-банку (нібито афілійованого з групою першого віце-прем'єра Андрія Клюєва), банку "Надра" (контролює Дмитро Фірташ), банку "ТК Кредит" (вважають близьким до нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенка), "Західінкомбанку" і Родовід банку (вважають, що обидва також контролює Іванющенко).

Лідером за темпами зростання активів став Всеукраїнський банк розвитку (ним володіє син Віктора Януковича Олександр): розмах його бізнесу збільшився майже в 7,5 разу. У цьому ж банку швидше за все - втричі - зросли власний капітал ("Надра" і "Західінкомбанк" докапіталізували як колишні проблемні банки, тому вони не в рахунок) і обсяги кредитів, виданих юрособам (у 6,5 разу).

Більшість розглянутих банків продемонстрували небувалий приріст залишків коштів юросіб (компаній, які перевели свої рахунки на обслуговування в банк): в ВБР вони збільшилися в 129 разів, в ПУМБі в 11 разів, в "ТК Кредит" - в 6,5 разу, в "Надра" - в 4,8 разу. Найбільші темпи зростання за останні три місяці продемонстрували ПУМБ і "Надра".

Так само стрімко зросли і залишки на рахунках громадян: якщо в ВБР іще два роки тому взагалі не було ніякого зарплатного проекту (залишки становили 0 грн), то вже станом на січень 2012 там лежало 18 млн грн.

Для порівняння: загалом по банківській системі жоден показник не зріс навіть удвічі.

Щоби подивитися темпи зростання кожного з банків, натисніть на його назву на інфографіці.

Переглянути у великому розмірі інфографіку можна за цією ссилкою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram