ГоловнаЕкономікаДержава

У Арбузова впевнені, що інфляція буде невисокою

Висока імовірність, що вона буде нижчою за торішню.

У Арбузова впевнені, що інфляція буде невисокою
Валерий Литвицкий
Фото: weekn3ws.ru

У Національному банку, який очолює Сергій Арбузов, вважають реалістичним досягнення інфляції, яка буде нижчою за торішню (4,6%).

"Імовірність закінчити рік з інфляцією менше торішньої (4,6%) оцінюю в 60%", - зазначається в матеріалах, які роздали під час прес-конференції керівника групи радників глави НБУ Валерія Литвицького.

Банкір також оцінює в 90% імовірність досягнення 2012 року інфляції нижче, ніж це передбачено урядовим прогнозом на цей рік (7,9%).

Литвицький підкреслив, що нинішній рівень інфляції є безпрецедентно низьким. Зокрема, до попереднього місяця інфляція зберігається на рівні менше 1% уже протягом 11 місяців. "Це новий історичний мінімум", - йдеться в матеріалах.

Ризиками прискорення інфляції Литвицький вважає посилення агресивності акцизної політики, надмірну волатильність на паливному ринку, уповільнення зростання в аграрному секторі.

Щодо зростання ВВП 2012 року, то, на думку керівника групи радників глави НБУ, незважаючи на незначне зростання цього показника в 1 кварталі (1,8%), за підсумками року зрештою може бути досягнутий бюджетний орієнтир (урядовий прогнозний показник), якиий становить 3,9%.

Для активізації економічного зростання, як вважає експерт, необхідно вжити заходів щодо недопущення стагнації в будівництві та на транспорті, прискорити розгортання програм іпотечного кредитування, активізувати кредитування аграрного сектора.

Нагадаємо,інфляція в березні прискорилася до 0,3%. Водночас з початку року вона становила 0,7%.

В НБУ зазначають, що рівень інфляції в Україні можна порівняти з інфляцією в США і країнах єврозони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram