ГоловнаЕкономікаБізнес

Рейтингові агентства попередили Японію про наближення "судного дня"

Рейтинги Японії можуть переглянути.

Рейтингові агентства попередили Японію про наближення "судного дня"
Фото: 2.bp.blogspot.com

Рейтингові агентства погрожують понизити рейтинги Японії в разі відсутності дієвих реформ для вирішення проблеми державних фінансів.

Старший віце-президент агентства Moody's Том Берн визнав, що підвищення податку з продажів призведе до ослаблення економічного зростання в Японії, але висловив упевненість, що країна повинна "проковтнути пігулку" і приступити до вирішення проблеми державних фінансів.

"Якщо ви не підвищите податки, вам доведеться випускати більше державних облігацій, що наблизить кульмінацію "судного дня", коли ринок вимагатиме високих премій за ризик", - сказав він репортерам у кулуарах засідання Азіатського банку розвитку в Манілі (Філіппіни).

Moody's оцінює кредитний рейтинг Японії на рівні "Аа3" зі стабільним прогнозом, але попереджає, що рейтинг можуть переглянути, якщо підвищення податку відкладатимуть і надалі.

В агентстві Standard & Poor's також зазначають, що Японія може втратити кредитний рейтинг на рівні "АА-" (з негативним прогнозом), якщо держборг країни зростатиме, а реформи відкладатимуть.

"Якщо борг продовжуватиме зростання швидкими темпами, ми можемо також знизити рейтинг за відсутності компенсуючих змін", - повідомив голова підрозділу S & P в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні Кіменг Тан.

Нагадаємо, держборг Японії перевищує ВВП за два роки, що є найвищим показником у світі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram