ГоловнаЕкономікаБізнес

Проблему недобудов хочуть вирішити штрафами

Забудовникам доведеться платити додатковий збір за повільність.

Проблему недобудов хочуть вирішити штрафами
Фото: gkh.com.ua

Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ розробило законопроект, яким запропоновано зробити штрафні санкції одним з основних інструментів захисту майнових прав покупців житла, пише "Коммерсантъ-Украина".

Щоб "стимулювати забудовників своєчасно завершувати будівництво", буде встановлено "будівельний збір з прогресивною податковою ставкою" - від 0% до 10% від проектної вартості будівництва.

У Податковому кодексі заплановано прописати, що замовники будівництва будуть щоквартально сплачувати до місцевого бюджету цей збір, якщо будівлю, яку вони споруджують, буде здано в експлуатацію на 6 місяців пізніше від дати, передбаченої проектно-кошторисною документацією.

У цьому разі ставка становитиме 1%, і її будуть стягувати, поки термін затримки не перевищить два роки - за кожні наступні два роки ставка зростатиме на 1 процентний пункт, аж до 10%.

Певну пільгу отримають нинішні довгобуди, яких не закінчать на 1 січня 2014 року. Для них початкова ставка збору становитиме мінімальний 1% незалежно від терміну затримки будівництва, однак згодом цей збір зростатиме на загальних підставах.

Нульову ставку застосовуватимуть до будівель, які добудували із лише кількамісячною затримкою. Збір не стосуватиметься будинків, які зводять за кошти державного та місцевих бюджетів, а також індивідуальних (дачних) житлових будинків.

Однак, за словами учасників ринку, такі штрафні санкції не тільки не допоможуть вирішити проблему довгобудів, а й, навпаки, стимулюватимуть місцеві органи влади перешкоджати роботі будівельних компаній, аби отримати більше грошей.

Зазначимо, що кількість об'єктів незавершеного будівництва за 2011 рік скоротилася на 8,8%, до 16,7 тис.

Нагадаємо,

Антимонопольний комітет перевірить недобудови в усіх регіонах України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram