ГоловнаЕкономікаДержава

Україна передумала зберігати газ для Європи

"Нафтогаз" хоче натиснути на "Газпром".

Україна передумала зберігати газ для Європи
Фото: EPA/UPG

"Укртрансгаз" цьогоріч зменшив закачування в підземні сховища газу до 17-18 млрд куб м.

Про це виданню "КоммерсантЪ-Украина" повідомив начальник департаменту науково-технічної діяльності та зовнішніх зв'язків компанії Роман Шимко.

Зазвичай до початку опалювального сезону "Укртрансга"» накопичує в ПГС 22-25 млрд куб м газу як гарантії його безперебійного транзиту в ЄС. "Однак цього року ми закачаємо обсяги, яких Україні достатньо для обслуговування в опалювальний сезон", - заявив Р. Шимко.

У НАК "Нафтогаз України" слова Романа Шимка не коментують. Як розповіло високопоставлене джерело в Міненерго України, рішення скоротити накопичення газу в ПГС пов'язане з наміром "Нафтогазу" домогтися від "Газпрому" і європейських споживачів газу плати за зберігання необхідного їм взимку страхового обсягу палива в українських сховищах.

У лютому цього року у зв'язку з рекордним зниженням температури в Європі "Газпром" щодня постачав у ЄС лише 300 млн куб м газу, а Україна на прохання російської монополії і європейських споживачів палива постачала 500 млн куб м газу на добу зі своїх ПГС.

"Ми, по суті, врятували Європу від морозів завдяки газу, який закачали в газосховища влітку за свій рахунок. "Газпром" продав його на 40% дорожче за звичайні обсяги, а ми замість грошової компенсації отримали порцію образливих звинувачень - нібито Україна краде газ і постачає його до Європи", - заявило джерело в Міненерго. За його словами, тепер "Газпрому" або ЄС доведеться самим закачати газ в українські ПГС і заплатити за його зберігання.

У "Газпромі" офіційно не коментували заяви Міненерго. Неофіційно джерело в монополії зазначило, що питання стабільності транзиту газу в країни Євросоюзу повністю лягає на плечі України як країни-транзитера. Втім, на думку члена комітету Верховної Ради з паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) Олександра Гудими, Україна повинна лише забезпечити безперебійний транзит палива, на вході в газотранспортну систему, а не додавати в ГТС паливо зі своїх газосховищ, придбане заздалегідь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram