ГоловнаЕкономікаДержава

Депутати звузять коло одержувачів автоматичного відшкодування ПДВ

Податковий кодекс укотре перепишуть.

Депутати звузять коло одержувачів автоматичного відшкодування ПДВ

У Верховній Раді підготували до другого читання законопроект про чергове внесення змін до Податкового кодексу депутатів Віталія Хомутинника й Олега Царьова (обидва - з Партії регіонів), пише "Коммерсантъ-Украина".

13 березня законопроект ухвалили в першому читанні, вже 26 квітня його розглянуть у цілому.

Депутати вкотре запропонували перенести термін набуття чинності податку на нерухомість - з 1 липня 2012 року на 1 січня 2013 року.

До другого читання в документ внесено низку правок, що спрощують діяльність бізнесу.

Великий платник податків (доходи перевищують 2 млрд грн або сума сплачених податків більша за 50 млн грн) зможе самостійно вибрати основне місце обліку, тоді як зараз він зобов'язаний ставати на облік тільки в спеціалізованих інспекціях з обслуговування великого бізнесу.

Компанії зможуть отримувати податкові консультації через Інтернет. Терміни реєстрації податкових накладних у єдиному реєстрі скоротять із 20 до 15 календарних днів.

Процедуру реєстрації платником ПДВ спростять - заплановано скасувати норму, що зобов'язує формувати протягом останнього року 50% поставок на користь платника ПДВ. Реєстрацію можна буде здійснювати за заявою компанії, і вона стане обов'язковою, лише якщо оборот сягає 300 тис. грн.

При цьому переглянуто низку критеріїв отримання автоматичного відшкодування ПДВ, зокрема, суми розбіжностей між податковим кредитом і сумами заявленого до повернення ПДВ (не більше 10%) будуть враховувати не за три квартали, а за три місяці.

Скореговано і вимоги до середньої зарплати в компаніях, які отримують швидке повернення ПДВ. "Чинна норма в кодексі не дозволяла об'єктивно визначати середню зарплату на підприємстві, яка повинна становити 2,5 розміру мінімальної зарплати. Тому запропоновано скоротити термін розрахунку з 1 року до 1 кварталу, враховуючи середньостатистичну кількість працівників", - пояснює Хомутинник.

При цьому в проекті закону з'явився абсолютно новий критерій: він позбавляє компанії права претендувати на автоматичне відшкодування ПДВ, якщо за підсумками останнього звітного року вони показали збитки.

Хомутинник підкреслює, що підприємства не позбавлятимуть повернення ПДВ, просто вони отримають його на загальних підставах.

Нагадаємо, раніше в уряді заявляли, що Україна повністю перейде на автоматичне повернення ПДВ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram