ГоловнаЕкономікаДержава

Шахтам нікуди подіти вугілля

Українське вугілля дороге і неякісне.

Шахтам нікуди подіти вугілля
Фото: EPA/UPG

В українській вугільній галузі виникла проблемна ситуація. Не здатне збути видобуте вугілля, держпідприємство "Вугілля України" накопичило на складах близько 400 тис. тонн нереалізованої продукції на суму понад $65 млн, пише "КоммерсантЪ-Украина".

"Українські державні шахти перебувають на межі зупинки", - заявив учора генеральний директор об'єднання "Укркокс" Анатолій Старовойт під час круглого столу, присвяченого проблемам вугільної галузі.

"Скоро це вугілля почне окислюватися і створить серйозні екологічні проблеми", - говорить Старовойт.

На початку квітня "Вугілля України" звернулося до металургів із проханням викупити надлишок продукції. "Метінвест"

Ріната Ахметова викупив 53 тис. тонн вугілля, причому його відвантаження вже розпочали. За даними учасників ринку, ще 200 тис. тонн придбає група неназваних трейдерів, які розраховують переробити це вугілля на давальницьких умовах. Близько 40 тис. тонн планує придбати "АрселорМіттал Кривий Ріг".

Наша перспектива - в переході на вугілля

— Анатолій Близнюк, міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ

Проте врятувати ситуацію металурги не зможуть.

З видобутого в Україні вугілля можна виготовити лише 3,5 млн тонн якісного коксу, а металургам потрібно 14 млн тонн, говорить заступник гендиректора об'єднання "Металургпром" Микола Абросімов. При цьому вартість українського вугілля в середньому на $20 вища, ніж імпортного.

Старовойт додає, що перевиробництво на державних шахтах пояснюється елементарною відсутністю балансу споживання вугілля. Схожу ситуацію в галузі вже спостерігали 2008 року.

Вирішити проблему перевиробництва в майбутньому можна лише переведенням українських ТЕЦ із газу на вугілля, про що раніше заявляла українська влада.

За підрахунками члена комітету Верховної Ради з ПЕК

Михайла Волинця ("БЮТ-Батьківщина"), на це знадобиться 5-6 млрд грн, тоді як закриття неприбуткових шахт обійдеться в 8 млрд грн. Можливо також розвивати технології газифікації вугілля і видобутку шахтного метану. "Якщо не взятися за перепрофілювання, то частину шахт можуть закрити", - резюмує Волинець.

Нагадаємо, у першому кварталі

шахти України видобули 21,597 млн тонн вугілля. Це на 26,3% більше від планового показника і на 7,4% більше, ніж за аналогічний період 2011 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram