ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін увів обмеження для мобільних операторів

Кабінет Міністрів оприлюднив постанову "Про затвердження правил надання телекомунікаційних послуг", які регламентують взаємини між операторами зв'язку й абонентами.

Кабмін увів обмеження для мобільних операторів
Фото: www.zdr.ru

Постанова описує порядок укладання договорів, оплати послуг, фіксує права та обов'язки сторін, повідомляє "Коммерсант-Украина".

Ухвалений документ, зокрема, містить суттєві обмеження для мобільних операторів: для обліку обсягу наданих послуг їм дозволено використовувати тільки повні одиниці, зазначені в тарифному плані.

"Якщо в тарифі плату вказано за хвилину розмови або мегабайт, а розмова тривала менше хвилини або завантажено менше мегабайта, то гроші стягувати не можна", - пояснює цю норму член Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації, Ігор Сиротенко.

Крім того, обмежено можливості операторів зі зміни умов тарифних планів на мобільний зв'язок: тепер вони повинні вказувати час, упродовж якого тариф не змінюватиметься, а після цього терміну зобов'язані попереджати кожного абонента про зміну умов.

Обмеження торкнуться і роботи операторів із контент-провайдерами. Тепер абонента протягом 12 секунд перед з'єднанням із різними платними голосовими сервісами попереджатимуть про їх вартість, а з'єднання відбуватиметься тільки після підтвердження його згоди.

Нові правила поширюються і на операторів кабельного телебачення.

Останнім заборонено без згоди мешканців використовувати у власних цілях телеантени та їх інфраструктуру в багатоповерхових будинках. До того ж, правила передбачають, що тарифи на "соціальний пакет" кабельного ТБ, так звану "універсальну програмну послугу», має встановлювати держава.

Нагадаємо, нові правила роботи ринку телекомунікаційних послуг Кабмін затвердив 11 квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram