ГоловнаЕкономікаБізнес

Податок на нерухомість зменшить розміри нових квартир

Податок на нерухомість позначиться на розмірі проектованих об'єктів житлової нерухомості.

Податок на нерухомість зменшить розміри нових квартир
Фото: Макс Левин

"Варто очікувати, що нова пропозиція квартир і котеджів економ- і бізнес-класу переважно обмежиться площею, якої не оподатковуватимуть", - переказує "Дело" слова директора проектної групи "Архіматика" Олександра Попова.

При цьому покупці заледве чи масово купуватимуть житло, за яке доведеться платити податок у майбутньому. Навіть якщо сьогодні податок не надто позначиться на добробуті громадян, то в майбутньому ставки можуть зрости.

"Тому розмір платежів може стати вагомим фактором при виборі житла", - упевнений експерт.

Тенденцію до зменшення проектованих об'єктів і так спостерігають уже з 2008 року. Як зазначають в "Архіматиці", за останні три роки середня загальна площа проектованих об'єктів нерухомості, чи то квартира, чи котедж, скоротилася на 20-45%.

"У посткризових проектах планували квартири невеликих площ. Приміром, площа трикімнатної не перевищує 100-110 кв. м, а норми закону таких квартир не стосуються. З розробкою нових проектів, думаю, девелопери не поспішатимуть орієнтуватися на податок на нерухомість. Спочатку необхідно вивчити реакцію ринку і подивитися, чи приживуться нові норми в Україні", - заявив і собі комерційний директор девелоперської компанії "НЕСТ" Костянтин Браво.

При цьому, за словами експертів, запровадження податку вплине не на всі сегменти ринку нерухомості. Зокрема, він не зачепить проекти об'єктів преміум-класу.

"Запровадження податку на нерухомість практично нічого не змінить у проектах преміум-класу. Обираючи квартиру еліт-класу, покупці звертають увагу передусім не на розмір податку, який їм доведеться заплатити, а на якісні параметри житла, його місце розташування", - говорить директор з розвитку бізнесу компанії Knight Frank Ярослава Чапко.

Нагадаємо, юристи вважають, що українці зможуть законно

уникнути сплати податку на нерухомість.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram