ГоловнаЕкономікаБізнес

Гроші на дешеву іпотеку розчиняться по Україні, - думка

За пільговою іпотечною програмою при запропонованому фінансуванні в 1 млрд грн українці зможуть купити приблизно 2 тис. квартир, але для пожвавлення українського ринку нерухомості цих грошей недостатньо.

Гроші на дешеву іпотеку розчиняться по Україні, - думка
Фото: realto.ru

"Якщо мільярд гривень уряд планує виділити під пільгову іпотеку для всієї України, то цієї суми явно не досить. Цих грошей не вистачить для повноцінної роботи програми пільгового житлового кредитування, але для старту цієї програми - підійде", - вважає віце-президент Асоціації ріелторів Віктор Несін.

За підрахунками експерта, якщо мільярд гривень, який збираються закласти в держбюджет на іпотеку, розділити на середню по Україні ціну квартири в $60 тис., вийде трохи більше двох тисяч квартир.

Янукович обіцяє дешеві кредити на житло

"Але боюся, що ці гроші виділені не тільки під роздачу у вигляді іпотеки. Думаю, туди ще закладені заробітна плата співробітників, які будуть забезпечувати реалізацію цієї програми, та ін. Крім того, не треба забувати й про політичну складову", - вважає Несін.

Він відзначає, що якби вся зазначена сума була б спрямована тільки в Київ, це стимулювало б столичний ринок нерухомості: з'явився б попит і покупці. У масштабах же всієї України ця сума буде практично непомітною. У той же час він підкреслює, якщо такі транші будуть виділятися хоча б раз на рік, то це буде відчутно для ринку нерухомості.

"Зрозуміло, що за цими кредитами будуть стояти величезні черги, бо охочих буде набагато більше, ніж грошей. Але, з іншого боку, ще місяць тому з цієї програми пільгового кредитування взагалі сміялися - говорили, що це нереально, що це міф. На сьогодні, я вважаю, що ця програма може працювати, як працюють подібні програми у Швейцарії, де видається іпотека під 2-3% річних", - відзначає експерт.

Нагадаємо, віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко заявляв, що дешева іпотека обійдеться державі в 10 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram