ГоловнаЕкономікаБізнес

Споживачів почнуть знеструмлювати за 50 грн боргу, - думка

Енергопостачальні компанії мають право обмежувати постачання електроенергії споживачам у разі несплати - відповідно до Правил користування електричною енергією (ПКЕЕ).

Споживачів почнуть знеструмлювати за 50 грн боргу, - думка
Фото: EPA/UPG

Таку думку висловив Павло Михайліді, президент Спілки кризових менеджерів України, коментуючи критичну заборгованість підприємств ЖКГ і водоканалів у розмірі 5,6 млрд грн.

"У ПКЕЕ чітко прописана процедура відключення за заборгованість. У разі заборгованості в 50 грн уже йде відключення споживача", - зазначив він.

При цьому він зауважив, що всі юридичні особи працюють за передоплатою і лімітами споживання.

"Вартість електроенергії для промпідприємств відображається у структурі собівартості виробленої продукції, за яку, врешті-решт, заплатять споживачі цього товару", - сказав Павло Михайліді.

Нагадаємо, що в січні-лютому 2012 року рівень оплати за спожиту електроенергію виявився критичним. У підсумку за лютий обленерго розрахувалися з "Енергоринком" тільки за 80% спожитої електроенергії.

Рівень оплати електроенергії за підсумками 2011 року становив 97,2%, що на 1,3% менше, ніж 2010 року. Це найнижчий рівень розрахунків за останні роки, нижчий був тільки на початку 2000-х, коли ухвалили рішення перейти до оплати е/е тільки грішми.

Загалом, заборгованість споживачів за отриману електричну енергію за 2011 рік побільшала на 1 923,8 млн грн, або на 19,8%, і на 01.01.12 р. становила 11 654,9 млн грн.

Згідно з даними Незалежної профспілки енергетиків України (НПЕУ), на 1 березня сукупний борг споживачів перед обленерго становив 12,6 млрд грн. При цьому борг підприємств ЖКГ - 5,6 млрд грн, із яких 4,1 млрд сформовані водоканалами. Промисловість заборгувала 3,6 млрд грн, населення - 3,2 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram