ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін готує масштабне підвищення податків через соцініціативи Януковича

Мінфін розробив пакет законопроектів, який повинен дозволити додатково зібрати податків на 7,4 млрд грн - як виявилося, без посилення фіскального пресу неможливо виконати соціальні ініціативи Президента Віктора Януковича.

Мінфін готує масштабне підвищення податків через соцініціативи Януковича
Глава Минфина Юрий Колобов

До рук видання "КоммерсантЪ-Украина" потрапили тексти трьох законопроектів, які розробив Мінфін. Найближчим часом Верховна Рада повинна ухвалити їх, аби до державного бюджету надійшли кошти, яких бракує для реалізації президентських соціальних ініціатив.

Окрім

податку на розкіш, запровадження котрого має забезпечити надходження 900 млн грн на рік, запропоновано ще низку змін до Податкового кодексу, що дозволяє збільшити доходи бюджету на 3,8 млрд грн.

Зростання надходжень очікують завдяки підвищенню акцизів на алкоголь на 10-11,2%. Найсуттєвіше зросте акциз на спирт - з 45,87 до 51,01 грн за літр 100-процентного спирту. Через це вартість півлітрової пляшки горілки в роздробі побільшає на 2 грн, а 1 л вина, крім натурального, - на 30 коп.

"Черговим кроком має стати підвищення мінімальних роздрібних цін, оскільки, окрім цього, дорожчає і все інше - етикетка, пляшка, корок", - зазначає один з виробників.

Акциз на пиво збільшать на 11% - з 0,81 до 0,9 грн. При цьому запропоновано скасувати збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства в розмірі 1,5%, який до 2015 року повинні платити гуртові та роздрібні торгівці алкоголем.

Окрім того, Мінфін запропонував на 380% збільшити ставку рентної плати за видобуток природного газу - до 949,93 грн за тисячу кубометрів, а газу, що залягає на глибині понад 5 км, - до 475,4 грн за тисячу кубометрів. "Як таке зростання податкового навантаження позначиться на реальному секторі економіки та конкурентоспроможності українських товарів, не пояснюють", - заявив співрозмовник видання в уряді.

Поміж іншого заплановано переглянути формулу розрахунку плати за користування надрами, прив'язавши ставку податку до вартості видобутих корисних копалин. Тобто подорожчання сировини збільшуватиме і платежі до держбюджету. Але навіть якщо ціни різко впадуть, податкові платежі будуть не нижчими за поточні.

Очікується і підвищення ставки збору у вигляді цільової надбавки до чинного тарифу на електричну та теплову енергію з 3% до 4%. Це дозволить отримати додатково 600-650 млн грн, які ДП "Енергоринок" закладе в ціну електроенергії.

Третій законопроект Мінфіну стосується перегляду ставок митних зборів на імпортні товари. Чиновники виявили 2558 ставок, рівень яких нижчий, ніж зобов'язання України перед СОТ. Ці ставки становлять 24% загального обсягу пільгових ставок митного тарифу (10721 шт.).

Подальший аналіз імпорту засвідчив, що додатковий ресурс - 2,7 млрд грн - можна отримати, тільки підвищивши 1897 ставок (18%). 84% від цієї суми чиновники очікують завдяки 13 групам товарів: це, зокрема, пластмаси, полімери (додатково 490 млн грн), машини, обладнання (410,7 млн грн

Источник: <a href="https://lb.ua/news/2012/04/06/144688_minfin_gotovit_masshtabnoe_povishenie.html>

), залізничні локомотиви (149,4 млн грн

Источник: <a href="https://lb.ua/news/2012/04/06/144688_minfin_gotovit_masshtabnoe_povishenie.html>

), продукти переробки овочів, фруктів, горіхів (69,2 млн грн), суди (57,4 млн грн). За оцінками співрозмовника видання в Кабміні, податкове навантаження на імпорт зросте на 25,7%.

Із проекту поправок до Митного тарифу випливає, що більшість товарних позицій, на які підвищують ставки мит, є сировиною для українських підприємств, зокрема: полімери, органічні хімічні сполуки, фосфати, каучук, гума, запчастини для автомобілів. Це спровокує зростання цін на кінцеву продукцію, зокрема й для населення. Хоча варто визнати, що зростання митних ставок не зачепить готову споживчу продукцію - від фруктів до побутової техніки, крім океанічної риби, ставки на яку підвищать із 0-10% до 5-20%.

Джерела видання в уряді стверджують, що вчора прем'єр-міністр Микола Азаров планував обговорити пакет цих законопроектів із профільними міністрами, але зустріч не відбулася. Зараз ці документи перебувають на узгодженні в зацікавлених міністерствах, і оскільки питання пошуку коштів для виконання обіцянок на контролі у Президента Віктора Януковича, до кінця цього тижня уряд має визначитися з остаточними розмірами податкових платежів, розповів співрозмовник видання. Але навіть цих коштів не стане - раніше в МЕРТ оцінювали, що митники і податківці повинні додатково зібрати по 7,5 млрд грн і 2,5 млрд грн відповідно. Тобто знадобиться ще й додаткова приватизація держкомпаній на 6,5 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram